Foto: Publicitātes foto

12. augustā, ar pirmo sezonas kopsapulci un tradicionālo kopbildi, Daugavpils teātris sāka 28. sezonu. Jaunajā sezonā līdz janvāra sākumam ir paredzēts iestudēt 6 jaunas izrādes, kā arī jau pēc dažām dienām, ar teātra iniciatīvu, pilsētā pulcēsies teātra jomas profesionāļi festivālā "Telpa - Daugavpils 2014", portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Jau 19. augustā Daugavpils cietokšņa bijušā Kara hospitāļa ēkā tiks atklāts "Starptautiskais festivāls - laboratorija "Telpa - Daugavpils 2014"". Festivāls pulcēs jaunos māksliniekus (scenogrāfus, režisorus, dramaturgus) ne vien no Latvijas, bet arī Baltkrievijas, Ukrainas un Polijas. Divu nedēļu laikā, dalībnieki strādājot 5 grupās, vieslektoru vadībā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem radīs performances, kuru idejas tiks rastas Ivana Buņina stāstos, bet par teatrālo telpu tiks padarītas Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkas. Performances skatītāju vērtējumam tiks nodotas "Telpa - Daugavpils 2014" noslēgumā - 28.augustā. Jāatzīmē, ka festivāla ietvaros ne vien tā dalībniekiem, bet arī visiem interesentiem būs iespēja piedalīties ievērojamu teātra jomas profesionāļu meistarklasēs. Tās vadīs dramaturģe Natālija Vorožbita (Ukraina), Andrejs Urajevs (Krievija), bet pirmo reizi festivālā viesosies Mihails Ugarovs (Krievija) - režisors, Maskavas teātra "Teatr.doc" mākslinieciskais direktors.

Bet ar 1. septembri tiks sāktas Daugavpils teātra un Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola " organizētās apmācības studiju programmā - Teātra aktieris. Šobrīd uz 20 vietām pretendē vairāk kā 60 studēt gribētāji, kuri jau augusta beigās aizvadīs iestājpārbaudījumus.

Savukārt Daugavpils teātra durvis uz lielo zāli tiks atvērtas septembra vidū, kad skatītājus, jau tradicionāli, sagaidīs iepriekšējās sezonas pēdējais jauniestudējums, šoreiz - savdabīgā komēdija "Ļausimies seksam". Septembrī būs skatāmas arī mazās formas izrādes - "Valentīna diena", "Dabaseibys pūddarneica", "Emigranti". Bet mēneša beigās, 26. un 27. septembrī Daugavpils teātrī ar iestudējumiem "Primadonnas"un "Biedre Zariņa" viesosies Dailes teātris.

Teātra 28. sezonā būs varāki lielās formas jauniestudējumi, kopumā 4 mēnešu laikā ir paredzēts iestudēt, iepriekš minētās, 6 izrādes. Tuvākās pirmizrādes būs oktobrī, kad mēneša sākumā, festivāla "Telpa - Daugavpils 2014" laikā tapušās performances, Buņina stāstus, vienotā izrādē piedāvās režisors Georgijs Surkovs. Kā arī šoruden, Daugavpils teātris sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu gatavo Latgales reģiona iedzīvotājiem patīkamu pārsteigumu, muzikālu izrādi latviski - "Īsa pamācība mīlēšanā". Rūdolfa Blaumaņa feļetonam, Šapošņikova režijā, pirmizrāde paredzēta 23. oktobrī, jāatzīmē, ka jaunuzvedumā kā viesmākslinieki piedalīsies aktieri Jānis Kirmuška, Laura Atelsone un Ineta Radčenko.

Savukārt novembrī un decembrī pie jauniestudējumiem strādās režisori Viktors Jansons un Juris Jonelis, bet mazās formas izrādi uz eksperimentālās skatuves gatavos režisore no Polijas Lucina Sosnovska (Lucyna Sosnowska), ar kuru sadarbība ir izveidojusies pateicoties pagājušā gada festivālam "Telpa - Daugavpils". Kā arī līdz šī gada beigām tiek gatavoti iestudējumi pašu mazāko skatītāju un ģimeņu priekam, šoreiz teātrī taps mūzikls bērniem gan krievu, gan latviešu valodās.

Bet jau tagad ir sākusies biļešu tirdzniecība uz septembra izrādēm.
Biļetes - Daugavpils teātra kasē (tālr.: 65426520) un internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!