Foto: stock.xchng
No 5.līdz 9.oktobrim Nacionālā teātra Jaunajā zālē un Aktieru klubā "Hamlets" notiks 10. Starptautiskais monoizrāžu festivāls ”Zvaigzne”.

Kā vēsta festivāla "Zvaigzne" rīkotāji, festivāla ģeogrāfija sniedzas no Izraēlas līdz Kišiņevai, Viļņai, Rīgai un Daugavpilij.

Jubilejas programmas ieskaņā 5.oktobrī, pulksten 13 varēs skatīties 9. ”Zvaigznes” un citu festivālu laureāta Andra Buļa izrādi ”Lidojums”. Festivāla atklāšanā, pulksten 19 uzstāsies pagājušā gada ”Zvaigznes” ”Grand Prix” saņēmusī Birute Mar no Viļņas ar izrādi ”Une”, kas valdzina ar dziļo leģendārās lietuviešu aktrises Unes Babickaites likteņa atklāsmi.

Veiksmīgi turpinās festivāla sadarbību ar māksliniekiem no Izraēlas: klubā ”Hamlets” būs mākslinieces Šapiras Šapovalovas darbu izstāde un 6.oktobrī pulksten 19 tur koncertu sniegs Viktorija (vijole) un Jefims (klavieres) Gelmani. Programmā līdzās klasiķiem iekļauti arī latviešu komponistu Vītola, Dārziņa un Einfeldes skaņdarbi.

Aktrise no Telavivas Tatjana Hazanova stāstīs burvju pasaku bērniem ”Feja un klauns” 7.oktobrī, pulksten 13 Nacionālā teātra Jaunajā zālē, bet 8.oktobrī, pulksten 19 turpat viņas sniegumā redzēsim Šoloma Aleihema ”Klaiņojošās zvaigznes”.

Kā vēsta festivāla rīkotāji - 7.oktobris, veltīts bērniem. NT Jaunajā zālē mazi un lieli bērni varēs skatīties izrādes, kopā ar autorēm lasīt grāmatas, dziedāt un rotaļāties kopā ar studiju ”Pīks un Pīka” un kopā ar aktieriem fotografēties speciālā fotosalonā. Pulksten 16 aktieris Meirs Bubeks izrādē ”Leļļu dakteris” runās daudzās balsīs – gan slimo zvēriņu, gan – savā. Viņa unikālais vēderrunātāja talants ļauj saprast izrādi, kas notiek ivritā.

Kopā ar autorēm tiks atvērtas Ineses Zanderes un Rutas Skrebeles jaunās bērnu grāmatas. 8.oktobrī festivāla dalībnieki varēs apmeklēt Žaņa Lipkes memoriālo muzeju.
Festivāls noslēgsies 9.oktobrī, pulksten 13 ar mājinieku izrādi – Maijas Korklišas ”Rozes vaigu galos” (”Rūžys byudu golūs”), kurā Daugavpils teātra aktrise runās latgaliski.
Savukārt pulksten 19 ar muzikālu izrādi ”Vertinskis. Sudraba laikmeta Pjero...” uzstāsies Jurijs Andreičenko no Kišiņevas.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, visus desmit gadus ”Zvaigznes” ”Grand Prix” veidojusi keramiķe Ineta Dzirkale. Šogad festivāla ietvaros būs skatāma viņas darbu izstāde ”Tējkannas labākie gadi”.

Lielākais ”Zvaigznes” jubilejas notikums pārcelts uz 2013.gada pavasari – vācu aktiera Gerda Fosa (Gerd Voss) izrāde ”Vienkārši sarežģīti” (”Einfach kompliziert”, Berliner Ensemble/Burgtheater) – mākslinieka aizņemtības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!