Foto: Publicitātes foto

Dirty Deal Teatro” 2013. gadā aicina jauno teātra profesionāļus – režisorus, dramaturgus, aktierus, scenogrāfus un horeogrāfus veidot inovatīvas un laikmetīgas teātra izrādes, pirmo reizi mēģinot tās veidot kādā no ”Dirty Deal Teatro” piedāvātajām tēmām. Turklāt Dirty Deal Teatro ir pirmais teātris Latvijā, kurā strādās teātra dramaturgs, portālu ”Delfi” informē teātra pārstāvji.

2013. gada tēmu nosaukumi, kuros jaunie mākslinieki aicināti veidot izrādes, ir: ”Personas kods”, ”Okupē Rīgu” un ”Uztveres eksperiments”. Ciklu tēmas ir veidotas tādēļ, ka teātris vēlas pastiprināti runāt par sociālpolitiskiem jautājumiem, par cilvēka esamību, kā arī iet ārpus tradicionālā teātra rāmjiem.

”Tēmas ”Uztveres eksperiments” izrādēs mēs cenšamies paplašināt ierasto komunikāciju ar skatītāju jeb mēģināt šķērsot ierastās komunikācijas robežas. Vēl to iespējams var saukt par jaunu formu meklēšanu, bet jebkurā gadījumā tas ir mēģinājums sniegt skatītajam jaunu teātra pieredzi,” skaidro ”Dirty Deal Teatro” pārstāvji.

Savukārt ”Okupē Rīgu” radusies iedvesmojoties no ”Occupy Wall Street” kustības, kas aizsākās aptuveni pirms gada Ņujorkā. Kustības mērķis ir cīņa pret sociālo un ekonomisko nevienlīdzību, korupciju, ekonomisko interešu ietekmi politikā. Šo izrāžu mērķis ir diskusija par šo problēmu esamību vai neesamību Rīgā un Latvijā. Pirmā izrāde šī cika ietvaros būs izrāde-lekcija ”Nacionālās attīstības plāns”.

Trešās tēmas ”Personas kods” izrādes pētīs cilvēka iekšējo pasauli, un iekšējās pasaules attiecības ar ārpasauli. Par to, ko to kādas izmaiņas veic sevī, lai būtu. Pirmā izrāde šī cikla ietvaros būs objektu teātra ”Umka.lv” jauniestudējums ”Laika jautājums”, kas pirmizrādi piedzīvos jau 29. novembrī.

Jaunums ”Dirty Deal Teatro” ir arī savs teātra dramaturgs. Šajā amatā darbu uzsācis Jānis Balodis, kurš jau veidojis dramaturģiju vai arī bijis konsultants vairākām ”Dirty Deal Teatro” izrādēm, tai skaitā ”Visi mani prezidenti”, kas pērn ieguva ”Spēlmaņu nakts” balvu kā gada latviešu autora iestudējums.

”Teātra dramaturga uzdevums nav noteikt tikai vienu iespējamo veidu kā veidot izrādi, bet drīzāk uzdot jautājumus uz kuriem rast atbildes un risinājumus pirms ķerties pie izrādes veidošanas,” skaidro Balodis.

”Lielai daļai izrāžu materiāls top speciāli iestudējumam vai pat mēģinājumu procesa laikā to kopā veido visa radošā komanda, kas ir ierasta laikmetīgā teātra prakse. Tāpēc ir nepieciešams teātra dramaturgs, kas var palīdzēt un konsultēt režisoru un pārējo radošo komandu izrādes tapšanas laikā, ja nepieciešams, arī veidojot izrādes tekstu,” tā par jauno amatu teic ”Dirty Deal Teatro” pārstāvji.

Tāpat tiks saglabāts izrāžu cikls ”Tests”, kas ir sadarbības projekts starp nevalstisko teātri ”Dirty Deal Teatro” un Latvijas Nacionālo teātri, kura ietvaros jaunie teātra režisori veido izrādi ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem. Savukārt Viesistabā tiks uzņemti citu teātru un radošo apvienību producēti projekti un izrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!