Foto: LETA
Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž. Džilindžers, iespējams, apsver atkāpšanos no sava amata, teikts teātra aktieru oficiālā vēstulē.

Vēstulē teikts, ka trešdien, notika aktieru sapulce, ko iniciēja paši aktieri un ka tajā tika izskatīts viens jautājums – Dž.Dž. Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbības izvērtējums ilgākā laika periodā. Aktieri vēstulē norāda, ka, balstoties savā ilggadīgā profesionālā pieredzē, zina to prasību kopumu, kurām būtu jāatbilst teātra mākslinieciskajam vadītājam un var saprast pēc kādiem rezultātiem un kritērijiem var vērtēt viņa darbu ilgtermiņā.

Aktieri vēstulē raksta, ka šis prasību un sasniedzamo rezultātu kopums ietver tādas funkcijas kā:
• Repertuāra plānošana adekvāti teātra mākslinieciskajām ambīcijām un finansiālajām vajadzībām un šo abu vajadzību savstarpēja samērība. Plānošanai vajadzētu būt atbilstošai nekomerciāla, valsts dotēta teātra funkcijām;

• Tas ir darbs ar aktieru sastāvu, tā attīstības jautājumi. Tas tieši skar teātra nākotni ilgtermiņā;

• Tas ir kopējā teātra mākslinieciskā līmeņa uzturēšana, katras izrādes līmeņa un kvalitātes regulāra uzraudzīšana, līdz ar to, arī pastāvīga klātbūtne teātra ikdienas darbā.

• Tas ir pienākumu rūpēties par teātra reputāciju un prestižu sabiedrībā un profesionāļu vidē.

• Tas nozīmē arī uzņemties līdzatbildību par teātra kopējo finansiālo situāciju, mākslinieciskā personāla atalgojumu samērību adekvāti ieguldītajam darbam un sasniegtajiem rezultātiem.

• Un protams, visbeidzot, mākslinieciskā vadītāja funkcija ir iestudēt savā teātrī mākslinieciski labas izrādes, vadoties ne tikai no kritērija, vai izdosies pārdot pilnas zāles, bet darbus, kas gūst gan kritiķu, gan prasīgas publikas atzinību.

Sapulcē, atbilstoši aktieru sapratnei par mākslinieciskā vadītāja funkcijām, tika runāts par Dž.Dž. Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbu. Runājis un diskusijā iesaistījies ik viens sapulcē esošais aktieris - kopā 32 sapulcē klātesošie no 41 teātra aktieriem. Pārsvarā dominējuši kritiski viedokļi.

Tikai vienai balsij atturoties ticis pieņemts lēmums deleģēt aktieru grupu (Artūrs Skrastiņs, Rēzija Kalniņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Dainis Grūbe, Juris Žagars un Juris Bartkevičs) tajā pašā dienā doties pie Dailes teātra direktora A.Vītola un nodot ziņu par neuzticības izteikšanu mākslinieciskajam vadītājam.

"Ziņa tika pieņemta un direktors apliecināja, ka saprot, ka tās nav atsevišķas pretenzijas par atsevišķām Dž. Dž. Džilindžera darbībām vai izteikumiem, bet viennozīmīgs lēmums un prasība direktoram, atbilstoši labas pārvaldības principiem un teātra mērķiem, rīkoties. Direktors apliecināja, ka tuvākajā laikā ziņu par neuzticības izteikšanu paziņos Dž. Dž. Džilindžeram un piedāvās viņam atkāpties," ziņots vēstulē.

Vēstulē teikts, ka ceturtdien Andris Vītols aktieriem darīja zināmu, ka ir sazinājies ar Dž. Dž. Džilindžeru, kurš patlaban atrodas Indijā - viņš pieņēmis faktu zināšanai, domā sniegt atlūgumu, kā arī neiestudēt savu nākošo šīs sezonas režijas darbu Dailes teātrī.

Aktieru pārstāvji Rēzija Kalniņa un Artūrs Skrastiņš 2. oktobrī ir uzaicināti tikties ar Kultūras ministru. Tuvākajās dienās teātra direktors informēs par situācijas tālāku attīstību.

Vēstulē norādīts, ka situācija Dailes teātrī šobrīd nekādā veidā neietekmēs tā skatītājus: "Darbs norit kā plānots un izmaiņas repertuārā veiktas netiks." "Šī brīža notikumi tiek risināti teātra ilgtermiņa attīstības kontekstā. Tiklīdz Dailes teātra vadība pieņems oficiālu lēmumu, sabiedrība tiks nekavējoties informēta," teikts vēstules noslēgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!