Foto: DELFI Aculiecinieks

Tas, ka būvdarbi "Homburg" grupas ēkā, Priedaines ielā 20, tika veikti gan uz jumta, gan pazemes autostāvvietā zem veikala, radīja papildu risku turpināt "Maxima" veikala darbību, Latvijas Televīzijas (LTV) diskusijā par traģēdiju Zolitūdē sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

"Mēs turpinājām strādāt tāpēc, ka no visiem - gan no ēkas īpašnieka "Homburg Zolitude", gan no būvniekiem 2011.gadā, kad veikals tika atklāts, bijām saņēmuši visus nepieciešamos dokumentus, kuri apliecināja, ka ēka bija celta, ievērojot visus standartus," LTV skaidroja "Maxima Latvija" zīmola un komunikācijas departamenta direktore Viktorija Gulbe.

Gulbe norādīja, ka šā gada 11.novembrī ēkas īpašnieki kopā ar celtniekiem bija veikalā uz pārbaudi, kura tika veikta, jo bija pagājis divu gadu garantijas laiks, un nekādi pārkāpumi netika konsatēti.

"Ja "Maximas" pārstāvji apgalvo, ka visas būvatļaujas šiem remontdarbiem ir dotas, tad viņiem kā uzņēmējiem nav pamats apšaubīt doto būvatļauju patiesumu," teica Lūsis.

Veikala rīcībā arī neesot informācijas par kādām plaisām ēkā pirms traģēdijas. Par saplaisājušiem griestiem pirms pusotra gada esot ziņojusi kāda veikala darbiniece.

Viss regulāri tika pārbaudīts, uzsvēra Gulbe, noliedzot versiju, ka jau pirms ceturtdienas nogruvuma ēka varētu būt saplaisājusi.

Kā ziņots, pirms diviem gadiem būvējot Zolitūdes veikalu "Maxima", jaunbūvei aizdedzies jumts un nodegusi daļa tā pārseguma.

Būvfirmas "Re&Re" pārstāve Mārīte Straume diskusijā norādīja, ka pēc ugunsgrēka tika veikta apskate, pieaicināti eksperti. Viņa gan nezināja, vai toreiz tika veikti kādi darbi.

"Vizuāli salīdzinot, kur bija ugunsgrēks un kur notika iegruvums, tās ir dažādas vietas, bet tas vēl ir jāpārbauda," skaidroja Straume, piebilstot, ka tiks veikta padziļināta izpēte.

Kā ziņots, policijas pamatversija joprojām ir, ka lielveikals sagruvis, jo pieļauti pārkāpumiem būvniecības procesā. Pamatversijai ir izvirzītas trīs apakšversijas - pārkāpumi pieļauti projekta izstrādē, pārkāpumi notikuši būvniecības laikā vai arī jumta konstrukciju pārslodze notikusi zaļā jumta izbūves laikā.

Lielveikals "Maxima" Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabruka ceturtdienas vakarā. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo skaits ir sasniedzis 52 cilvēkus, bet divi bojāgājušie aizvien nav atpazīti. Starp bojāgājušiem ir trīs ugunsdzēsēji. Kopumā no traģēdijas vietas līdz sestdienas rītam hospitalizētas 29 personas, vēl vairākiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!