Foto: Gatis Priednieks-Melnacis
Šodien, 3. augustā, Valmieras drāmas teātra (VDT) pārstāvji informēja, ka Valmieras vasaras teātra festivālā, kas norisināsies no 5. augusta līdz 7. augustam, notiks vairāku unikālu uzvedumu pirmizrādes, savukārt jaunajā 2016./2017. gada sezonā teātris attīstīs repertuāru jauniešiem.

Preses konferencē piedalījās VDT direktore Evita Sniedze, Valmieras vasaras teātra festivāla direktors Reinis Suhanovs, kā arī VDT aktrise un režisore Inese Pudža.

"Ideja par festivālu radās pilsētas domē, sadarbojoties ar teātri. Sapratām, ka Valmiera ir Latvijas ģeogrāfijā iztrūkusi – tā ir bez savas profesionālās mākslas programmas," sacīja festivāla direktors Reinis Suhanovs. "Doma bija veidot tādu festivālu, kura aprīkojuma un mākslinieciskās prasības nebūtu iespējams nodrošināt ziemas sezonā. Vēl – svarīga bija iziešana ārpus ierastajām skatuvēm. Tas piesaista jaunu auditoriju, jo teātris ieiet cilvēku dzīves vidē – pagalmā – un mijiedarbojas ar cilvēkiem," stāstīja Suhanovs izsakot cerību, ka festivāls attīstīs brīvdabas teātra attīstību Valmieras reģionā.

Valmieras vasaras teātra festivāls ir uzskatāms par teātra jaunās sezonas atklāšanas svētkiem, tomēr Suhanovs norāda, ka to nevajadzētu uztvert par repertuāra daļu. "Festivālā būs piecas pirmizrādes, turklāt tās tiks izrādītas vienu vai tikai dažas reizes. Tās kopā veido vienu kopīgu stāstu. Tas nav ievads repertuāram un nav noslēgums. Tas ir suverēns notikums."

Festivāla rīkotāji uzsvēra, ka divas izrādes veidojuši cilvēki, kas ikdienā nestrādā par režisoriem. Uzvedumu "Tālavas taurētājs" veido mākslinieku apvienība "Mareunrol's", savukārt "Purva bridējs" – komponists Kristaps Pētersons. Suhanovs norādīja, ka šāda izvēle bijusi apzināta, jo tādējādi tiek meklēta jauna pieredze skatītājiem, kā arī klasikai, par kuru bieži vien teātra apmeklētājiem ir "konkrēta aina galvā", tiek piešķirts laikmetīgs skatījums.

Viens no festivāla lielākajiem notikumiem ir režisora Mārtiņa Eihes un grupas "Iļģi" veidotais Raiņa lugas "Spēlēju, dancoju" uzvedums Valmiermuižas staļļa pagalmā. ""Spēlēju, dancoju" ir liels izaicinājums, jo "Iļģi" šo mūziku ārprātīgi nelabprāt dod, viņi nelapbrāt dalās. Radošajai komandai par laimi izdevās pārliecināt mūziķus, ka šī izrāde būs viņu mūzikas vērta," sacīja Reinis Suhanovs.

Foto: Gatis Priednieks-Melnacis

Pasākuma rīkotāji informēja, ka festivālu, kurā bez izrādēm būs arī programma bērniem un jauniešiem, kā arī kino vakari un koncerti, plānots rīkot reizi divos gados. "Protams, mēs to vēlamies kā tradīciju," sacīja VDT direktore Evita Sniedze, piminot, ka jau šobrīd festivāls savā veidā ir turpinājums latviešu dramaturga un rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa festivālam – ne velti tagadējā teātra festivāla atpazīstamības zīme ir Blaumanim raksturīgo briļļu forma. Turklāt viena no festivāla veidotāju ambīcijām ir Latvijas simtgadē, 2018. gadā, uzaicināt izcilus ārzemju režisorus iestudēt Blaumaņa lugas. "Ārzemnieki iestudē Blaumani – tas varētu būt mūsu mērķis. Skatīties un redzēt, vai viņš tikai mums liekas ģeniāls, vai tikai mums izdodas atpazīt viņa raksturu kodus. Vai tomēr – arī citi viņu saprot."

Lai arī festivāls piesaista daudz mākslinieku no dažādām nozarēm, to pamatā organizē Valmieras mākslinieki, un viena no Valmieras teātra aktrisēm, kas piedalās "Spēlēju, dancoju" tapšanā ir Inese Pudža. "Šādi izrāvieni ir veselīgi un iedvesmojoši. Tas nekas, ka tagad ir ļoti intensīvi jāstrādā, un tūlīt uzreiz sākas sezona, un atkal būs ļoti intensīvi jāstrādā," smaidot stāsta Pudža. "Tie, kas neriskē, tie nedzer šampanieti," viņa uzsver.

Pudžai šī būs īpaša sezona Valmieras teātrī, jo šosezon viņa VDT piedzīvo debiju režijā. "Inese būs sezonas pārsteigums, viņa estudēs nenormāli sarežģītu Strindberga lugu "Pelikāns"," atklāja teātra direktore. Savukārt pati Pudža stāsta, ka viņa, esot aktiera profesijā, redz, ka visi aktieri alkst spēlēt. "Tādēļ, esot ļoti aktiera pusē, man ļoti gribas visiem dot lomas." Augusta Strindberga kamerspēle "Pelikāns" vēsta par mātes un bērnu attiecībām. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 10. februārī.

Sniedze kā vienu no gaidītākajiem jaunās sezonas notikumiem min to, ka "pēc ilgām pārrunām uz [Valmieras] teātri atgriezusies Māra Ķimele." Ķimele teātrī iestudēs vācu režisora Rainera Vernera Fasbindera darbu "Bailes saēd dvēseli" (izrādes nosaukums – "Emmiņas laime"), kuras pirmizrāde paredzēta 2. decembrī. "Ķimele teātrī vienmēr ir notikums," sacīja direktore.

Līdzās Mārai Ķimelei jaunajā teātra sezonā Valmierā iestudējumus veiks Reinis Suhanovs, Indra Roga, Regnārs Vaivars. Psiholoģiski spēcīgus darbus iestudēs Valmieras teātra vecmeistari – 26. maijā pirmizrāde paredzēta režisora Feliksa Deiča iestudētajam franču meistardarbam – Albēra Kamī detektīvam "Pārpratums", bet aprīlī – savu versiju par Alvja Lapiņa darbu piedāvās Varis Brasla.

Vēl teātra vadība īpaši izceļ Jāņa Znotiņa un Viestura Roziņa topošos iestudējumus, kuru mērķauditorija būšot jaunieši un bērni. Znotiņš iestudēs "Staburaga bērnus", savukārt Roziņš – pēc Žila Verna darba motīviem tapušo "80 dienas apkārt zemeslodei".

Pagājušās, 2015./2016. gada sezonas laikā ir uzstādīts skatītāju apmeklējuma rekords – Valmieras teātra izrādes noskatījušies vairāk nekā 60 tūkstoši cilvēku, kas ir par septiņiem tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Nospēlētas 357 izrādes, kas ir par 48 vairāk nekā 2014./2015. gada sezonā. Spēlētāko izrāžu sarakstā ir Aivona Menčela traģikomēdija "Rudenīgais blūzs" (rež. Varis Brasla) un Mihaila Bulgakova "Meistars un Margarita" Indras Rogas režijā.

Plašāka informācija par Valmieras vasaras teātra festivālu meklējama festivāla mājaslapā vai Valmieras teātra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!