Foto: Publicitātes attēli
Valmieras teātrī, 25. oktobrī pirmizrādi piedzīvos Antona Čehova jaunības dienu lugas ”Mežainis” iestudējums, ko teātra Apaļajā zālē veidojis režisors Felikss Deičs, portālu ”Delfi” informē Valmieras teātra pārstāvji.

”Mežainis” ir luga, kas atrodas it kā krustcelēs – tajā ir sulīgi tēli, kas raksturīgi krievu dramaturģijai 19.gadsimta vidū un humora pilna noskaņa, taču jūtamas arī ”jaunās drāmas” iezīmes un zemtekstu bagātība, ko dramaturgs noslīpē vēlāko gadu darbos. Feliksam Deičam šis ir trešais Čehova iestudējums – ”Ivanovs” (1997) saņēma Latvijas teātra Gada balvu, bet ”Trīs māsas. Versija” (2007) ar panākumiem tika spēlēta vairākas sezonas.

”Šī luga man ir ļoti tuva, jo tajā atklājas jaunā Antona Čehova gaišais, pagaidām dziļu sāpju neskartais, bet jau pietiekami asredzīgais talants,” stāsta izrādes režisors Felikss Deičs. ””Mežainis” ir pirmais attālais ”Tēvoča Vaņas” variants. Tajā Čehovs ir apzināti turpinājis Aleksandra Ostrovska dramaturģiskās tradīcijas ar krāsainiem raksturiem, bagātīgu sadzīvisko faktūru, ironisku, taču ne sarkastisku skatu uz pasauli. Tomēr lugā jau parādās dziļas traģikas uzplaiksnījumi.”

”Mežainis” ir pateicīga viela aktieru darbam, ļaujot pilnā mērā atklāties Valmieras teātra mākslinieku talantam, īpaši saskarsmē ar Feliksa Deiča dziļo režisorisko un pedagoģisko pieeju, laikmeta raksturojumu un spēju saskatīt analoģijas ar mūsdienu situāciju.

Luga sākas kā sadzīves komēdija, kādā brīdī sasniedz traģēdijas augstumus, lai pēc tam beigtos kā atklāta vodeviļa.

Izrādes scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus – Anna Heinrihsone. Izrādē piedalās: Tālivaldis Lasmanis, Māra Mennika, Inga Siliņa, Ilze Lieckalniņa, Januss Johansons, Rihards Rudāks, Ināra Ieviņa, Aigars Vilims, Ingus Kniploks, Mārtiņš Liepa, Oskars Morozovs, Ivars Vanags.

Tuvākās izrādes 26. un 27.oktobrī, 1. un 14. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!