Foto: Publicitātes attēls

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kas līdz šim notika reizi divos gados, sākot ar šo gadu kļūst par ikgadēju pasākumu un izmēģina jaunu formātu – izrāžu sēriju visa rudens garumā.

Sācies septembrī ar Anta Hemptona izrādi "Statisti" un divām meistarklasēm laikmetīgās dejas un dramaturģijas jomā, oktobrī "Homo Novus" piedāvā programmu "Uzmanību, Austrija!", kas iepazīstina ar trīs šīs valsts laikmetīgā teātra un dejas māksliniekiem.

Programmu atklās aktrise un režisore Anna Mendelsone ar izrādi "Pieraudi man upi" 1. un 2. oktobrī Ģertrūdes ielas teātrī. Virtuozi izpildītās solo izrādes tekstu veido fragmenti no dažādās pasaules vietās reāli izskanējušām runām un diskusijām par klimata pārmaiņām, atklājot ar šo tematu saistīto balsu un viedokļu daudzveidību un noskaņojumu, kurā mijas bailes, dusmas, cerība un vienaldzība. Runājot citu tekstus, Annai Mendelsonei izdodas tiem piešķirt ļoti personisku skanējumu un sapludināt ar atklātu stāstu par pašas iekšējām "klimata pārmaiņām". Izrāde ir saņēmusi balvu par labāko aktrises darbu vācu valodas zemju neatkarīgo teātru festivālā "Impulse" 2011. gadā un žūrijas balvu festivālā "Arena" 2010. gadā.

4. un 5. oktobrī turpat Ģertrūdes ielas teātrī tiks izrādīts šīsvasaras festivālu hits – Simona Maijera dejas izrāde "Pienapuikas". Mūziķis un horeogrāfs Maijers ir mācījies gan tautas deju Alpu ciematos, gan klasisko baletu Vīnē, gan laikmetīgo horeogrāfiju Briselē. Izrādē "Pienapuikas" četri dejotāji un mūziķi eksperimentē ar Alpu tautas mūziku un deju, viegli, asprātīgi un ar pietāti atbrīvojot šo dzirkstošo, dzīvības un simbolu pilno praksi no konvencijām un konservatīvisma un bagātinot ar sociālu jēgu, kas sagrauj tradicionālo priekšstatu par vīrieša lomu sabiedrībā. Mūžsenajiem rituāliem savijoties ar laikmetīgu interpretāciju rodas jauna – noslēpumaina, dīvaina un mazliet nekaunīga pasaule.

Foto: Publicitātes attēls

Programmu "Uzmanību, Austrija!" ar divām intelektuāli piesātinātām izrādēm noslēgs horeogrāfs Filips Gemahers, kurš vienlaikus tiek uzskatīts gan par laikmetīgās skatuves mākslas margināli, gan – vienu no ietekmīgākajām figūrām. Viņa darbi vienlaikus atrodas kustības, valodas un vizuālās mākslas teritorijās. Izrādē "manas formas, tavi vārdi, viņu pelēkais" 21. oktobrī Gemahers izmanto paša radītās gleznas, runāto tekstu un īpatnējo, ekspresīvo ķermeņa valodu, lai radītu īpašas noskaņas telpu, ko papildina talantīgā franču mūziķa Žeralda Kurdiana skaņu ainavas. Savukārt, izrāde "walk+talk" 22. oktobrī Ģertrūdes ielas teātrī ir Gemahera solo no dejas pasaulē popularitāti ieguvušā tāda paša nosaukuma izrāžu-lekciju cikla, kurā dažādi mākslinieki tikai aicināti izteikties par savu darbu, savienojot kustību ar runāto vārdu un radot izrādi skatītāja acu priekšā.

"Homo Novus" noslēguma cēliens 7.-13. novembrī piedāvās intensīvu pasākumu programmu ar Drīsa Verhofena (Nīderlande), Milo Rau (Vācija), Naseras Belazas (Alžīrija), Stan's cafe (Lielbritānija), Daniela Vecela (Vācija), Raduana Mrizigas (Maroka), Frančeskas Grilli (Itālija), Dāvida Vēbera Krebsa (Beļģija), Lotes van den Bergas (Nīderlande), Valtera Sīļa un Jāņa Baloža (Latvija) piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!