Foto: DELFI
Ar simbolisku skatītāju krēslu demontāžu 27. jūnijā sākta Jaunā Rīgas teātra pārcelšanās uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā, kur trupa mitināsies kamēr ēkā Lācplēša ielā 25 tiks remontēta un restaurēta.

JRT jeb bijušā Dailes teātra ēka kapitāli nav bijusi remontēta kopš 1956. gada un nu, sešus gadus pēc tam, kad valdība nolēma atbalstīt Lāčplēša ielā esošās JRT ēkas rekonstrukciju, uzsākta pārcelšanās un drīzumā sāksies remontdarbi.

Jau iepriekš ziņots, ka remonta laikā, JRT izrādes tiks spēlētas bijušajā Tabakas fabrikā, Miera ielā 58A, kur atradīsies divi spēles laukumi.

Kā īsi pirms sezonas beigām publiskā paziņojumā pauda teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, līdz ar teātra ēkas atjaunošanu, gaidāmas pārmaiņas arī aktieru trupā. Tāpēc daļa aktieru pāries ārštatā, turpinot spēlēt ejošās repertuāra izrādes. Tāpat 2018. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jauno JRT aktieru kursu – 15 cilvēkus –, kuri tiks īpaši gatavoti tieši šī teātra vajadzībām.

Kā vēlāk precizēja Hermanis: "JRT trupas kodols paliks nemainīgs un neviens no vadošajiem aktieriem nekādā gadījumā netiks atbrīvots. Arī turpmāk JRT repertuārs tiks būvēts ap aktieriem, kuri visus šos 20 gadus ir spēlējuši galvenās lomas. Pārmaiņas izpaudīsies papildspēku atjaunošanā un jauno aktieru piesaistīšanā."

JRT dibināts 1992. gadā, mājas atrodot bijušajās Jaunatnes teātra telpās. Tā pirmais mākslinieciskais vadītājs līdz 1997. gadam bija Juris Rijnieks. Kopš 1997. gada teātra mākslinieciskais vadītājs ir Alvis Hermanis, kura vadībā tapuši virkne spilgtu iestudējumu, kas saņēmuši gan "Spēlmaņu nakts" balvas, gan starptautisku atzinību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!