Foto: Publicitātes foto
19. maija vakarā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvoja Lauras Grozas jauniestudējums "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", kas balstīts Sandras Kalnietes ģimenes atmiņu stāstā par dzīvi izsūtījumā.
Kā "Delfi" informē teātra pārstāvji, līdzpārdzīvojuma asaras trausa ne tikai publika zālē, bet arī visa radošā komanda, kas izrādes beigās pulcējās aizkulisēs, gaidot brīdi, lai dotos uz skatuves pateikties skatītājiem. Publika cēlās kājās, un aplausi nerima ilgi, bet brīdī, kad uz skatuves kāpa Sandra Kalniete, lai sirsnīgi apskautu katru aktieri, kurš izspēlējis viņas ģimenes stāstu, asaras, šķiet, nevaldīja vairs neviens.
Uzrunā pēc izrādes Kalniete atzina, ka, lai arī sākumā ir jutusi bažas, kā viņas ģimenes stāsts nepilnās divās stundās tiks izstāstīts uz teātra skatuves, turklāt krievu valodā (izrāde iestudēta bilingvāli), šis iestudējums esot viņu aizkustinājis līdz sirds dziļumiem, būdams izcils gan no režijas, gan scenogrāfijas, gan aktierspēles viedokļa. Vakara gaitā autore vairākkārt veltīja atzinīgus vārdus un pateicās Čehova teātrim un izrādes radošajai komandai.
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka savā uzrunā norādīja: "Tā nav tikai izrāde. Tā ir vairāk nekā izrāde," ar to akcentējot teātra uzsākto iniciatīvu par dialoga atvēršanu starp dažādu uzskatu cilvēkiem. Teātra mērķis ir veidot saliedētu un uz vienotām vērtībām balstītu sabiedrību.
11. maijā tika atklāta Čehova teātra galerija ar mākslas instalāciju "Attīrīšanās", kas veidota tiešā sasaistē ar šo jauniestudējumu, savukārt 22. maijā notiks diskusija "Kopīgas nākotnes iespēja Latvijā" par līdz šim sabiedrībā neērtiem jautājumiem, tai skaitā deportācijām uz Sibīriju. Abas šīs aktivitātes top kā izrādes paplašinājums, ko Čehova teātris plāno turpināt arī nākamajos jauniestudējumos.
Foto: Inese Kalniņa

"Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" ir mazās formas izrāde lielajā zālē, kurā skatītāju vietas atrodas uz skatuves. Galveno – Ligitas – lomu atveido pieaicinātā aktrise Inga Misāne-Grasberga, ar kuru "Delfi" nupat publicējusi izvērstu interviju.

Izrādē piedalās arī Veronika Plotņikova, Olga Ņikuļina, Rodions Kuzmins un Ivans Streļcovs. Iestudējums ir bilingvāls – uz skatuves dzirdama gan latviešu, gan krievu valoda. Skatītājiem ir nodrošināti titri ar tulkojumu abās valodās. Izrādes radošo komandu režisores Lauras Grozas vadībā veido kostīmu mākslinieki un scenogrāfi "MAREUNROL'S", videomākslinieks "-8", orģinālmūzikas autori Rūdolfs Dankfelds un Miķelis Putniņš; skatuves teksta autors ir Artūrs Dīcis, bet teksta tulkojumu krievu valodā veidojusi Lina Ovčiņņikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!