Pagājušās nedēļas izskaņā Daugavpilī noslēdzās Starptautiskais festivāls - laboratorija "Telpa - Daugavpils 2014". Tas, turpinot pagājušajā gadā aizsākto teātra tradīciju, norisinājās divas nedēļas, par teatrālo telpu padarot Daugavpils cietokšņa bijušo Kara hospitāļa ēku.

Radošās laboratorijas laikā pilsētā pulcējās 15 jaunie mākslinieki (režisori, dramaturgi, scenogrāfi) no Latvijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Polijas, kuri piedāvāja savu interpretāciju krievu klasikai - Ivana Buņina stāstiem, radot piecas performances, ar kurām "atdzīvināja" piecas vēsturiskā Daugavpils cietokšņa kara hospitāļa ēkas telpas.

Atvēlēto divu nedēļu laikā jaunajiem māksliniekiem tika dota iespēja konsultēties ar tādiem teātra jomas profesionāļiem, kā dramaturģi Natāliju Vorožbitu (Ukraina), kura ir viena no pazīstamākajiem Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvjiem, vieslekcijas lasīja Andrejs Urajevs (Krievija), kustību režisors, Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs, bet pirmo reizi festivālā viesojās Mihails Ugarovs (Krievija) - režisors, Maskavas teātra "Teatr.doc" mākslinieciskais direktors.

Festivāla noslēgumā skatītāju vērtējumam tika nodotas jaunradītās performances un tādi Ivana Buņina stāsti kā "Parīze", "Tīrā pirmdiena", "Vizītkartes", "Aukstais rudens", "Kaukāza", kuru varoņu stāstus izdzīvoja Daugavpils teātra aktieri - Žanna Lubgāne, Mihails Samodahovs, Natālija Kotona, Miroslavs Blakunovs, kurš nominēts šī gada "Spēlmaņu nakts 2014" balvai kā gada jaunais mākslinieks, un citi. Noslēguma dienā apmeklēt izrādes bija ieradušies viesi no Daugavpils un Rīgas.

"Telpa - Daugavpils 2014" mākslinieciskais vadītājs, režisors Georgijs Surkovs uzsver, ka ne velti šogad festivāls tika raksturots ar vārdu "laboratorija", jo "festivāla laikā tika rasta atbilde uz jautājumu, kā mūsdienās strādāt ar klasiku, kā strādāt neordināros apstākļos un kā apdzīvot telpu ar tik stipru enerģiju kāda tā ir kara hospitālī".

Surkovs ir pārliecināts, ka festivāls tā dalībniekiem ir sniedzis neatkārtojamu pieredzi un ir kļuvis par pasākumu, kas apliecina Daugavpils milzīgo radošo potenciālu un pilsētas dotās iespējas profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!