22. janvārī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes dramatiskā poēma "Pilna Māras istabiņa" Ineses Mičules režijā.

Iestudējuma māksliniece ir Katrīna Neiburga, mūziku sarakstījis komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš. Lomās aktieri: Regīna Razuma, Elita Kļaviņa, Iveta Pole, Ance Strazda, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Varis Piņķis, Andis Strods, Ivars Krasts, Edgars Samītis un Mārtiņš Velps.

"Pēc "Margarētas" (2000. gads, režisors Viesturs Kairišs) šis ir otrs mans darbs, kam ticis gods būt iestudētam JRT," stāsta lugas autore Māra Zālīte.

"Man nav, ko teikt. Es gaidu. Gaidu ar satraukumu un interesi, ko iestudējuma talantīgie autori, citas paaudzes cilvēki, būs darbā saskatījuši, ko izvēlējušies par svarīgu, ko par marginālu, ko nolieguši, ko apliecinājuši, kam noticējuši, bet kam ne. Kā JRT lieliskie aktieri iejutīsies sev neierastā poētiskās drāmas stilistikā, vai pieņems to kā jaunu pieredzi? Ar ko papildinās autores jaunības darbu un ko atmetīs kā šim laikam lieku un nevajadzīgu? Man nav, ko teikt. Es gaidu. Visvairāk gaidu skatītājus, lai, izrādei beidzoties, mēs justos kā apspriedušies, varbūt pat sapratušies," pauž Zālīte.

Savukārt režisore Inese Mičule stāsta: "Lugas materiāls ir ļoti ietilpīgs - sākumā bija daudz jādomā par bērnu, kam nav mātes, kurš ilgojas pēc mīlestības un siltuma. Iespējams, šis bērns nemaz nezina, pēc kā tieši ilgojas, bet ir tukšuma sajūta un vientulība. Kad izkrīt laimīgā loze, bērns rīkojas tā, kā ir mācīts vai gluži pretēji - kā nav iemācīts. Izrādes tapšanas process liek sevi urdīt, sist ārā no komforta zonas, jo tad, kad parādās reāls labums, veiksmīgā loze, dzīve saliek visu savās vietās."

"Man šajā darbā svarīga ir improvizācija un spēle ar dramaturģisko materiālu. Parādīt, ka par ļoti nopietnām lietām var runāt ar rotaļīgu vieglumu - izmantot kinētikas un transformāciju iespējas skatuves izbūvē un vitālu, dokumentālu video ar reāliem mūsdienu cilvēkiem. Pieskarties būtiskajam, neieslīgstot patosā un patētismā." uzsver māksliniece Katrīna Neiburga.

Biļetes JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, un internetā ir nopērkamas uz šī iestudējuma izrādēm janvārī un februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!