Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 10. oktobrī, Maskavas Nāciju teātrī pirmizrādi piedzīvos latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudējums "Gorbačovs" par PSRS pēdējo līderi Mihailu Gorbačovu un viņa sievu Raisu. Galvenajās un vienīgajās iestudējuma lomās – aktieri Jevgēņijs Mironovs un Čulpana Hamatova.

"Viņi caur dzīvi devās sadevušies rokas. Burtiskā un pārnestā nozīmē. Mihailu un Raisu Gorbačovus dēvēja par pāri no viduslaikiem. Viņa allaž palika brīnišķīgās dāmas lomā, bet viņš bija bruņinieks, kurš gatavs uz varoņdarbiem, lai iekarotu viņas sirdi. Tieši tādus – iemīlējušos un viens otram acīs lūkojošos – savā jaunajā iestudējumā atainojis Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis," jauno izrādi par pirmo un vienīgo PSRS prezidentu piesaka Maskavas Nāciju teātris.

"Ja ir kāds 20. gadsimta cilvēks, kurš tik masveidīgi ir ietekmējis simtiem miljonu dzīvju, tad tas ir Gorbačovs. Tieši viņš pārzīmēja Eirāzijas karti un atrada mūsu cietuma atslēgu, sperot soli "Glasnostj" politikas virzienā. Es agrāk domāju, ka PSRS sabruka ekonomisku iemeslu dēļ, taču tagad esmu pārliecināts – to izdarīja viens cilvēks. Iestudējuma mērķis ir saprast, kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, kādas viņa dvēseles sastāvdaļas radīja to personību, kas spēja apturēt milzu mehānismu," par iestudējumu sacījis Alvis Hermanis.

Šis ir otrais iestudējums, ko latviešu režisors veido Maskavas Nāciju teātrī. Iepriekšējais – "Šukšina stāsti" – jau vairāk nekā 12 gadus ir teātra repertuārā. Tas saņēmis trīs "Zelta maskas" – augstāko skatuves mākslas apbalvojumu Krievijā.

Jaunais iestudējums atklāj pirmā un vienīgā PSRS prezidenta dzīvesstāstu – bērnību, jaunību, savas nākamās sievas sastapšanu, kāzas un ģimenes dzīvi. Par galvenajiem varoņiem abi aktieri pārvēršas pakāpeniski – pārģērbjoties un grimējoties izrādes laikā, kā arī pārejot uz abiem tēliem raksturīgo runas intonāciju un mīmiku. Lai maksimāli precīzi atainotu abu varoņu raksturus un rīcības motīvus, režisors un aktieri pētījuši dažādus vēsturiskos avotus, kā arī klātienē tikušies ar pašu Gorbačovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!