Jau piekto gadu pēc kārtas decembrī un janvāra sākumā Latvijas Nacionālajā teātrī tiek spēlētas Mērijas Meipsas–Dodžas "Sudraba slidas", akcentējot Ziemassvētku un gadumijas laiku. Izrāde īpaša ar to, ka aktieri pa skatuvi reāli slido.

Viens no pazīstamākajiem Ziemassvētku stāstiem "Sudraba slidas" aizved uz 19. gadsimta Holandi – tās aizsalušajiem kanāliem, pa kuriem bērni skrien ar slidām, vējdzirnavām, kas griežas ziemas vējos, un mājām, kurās mīt mazie holandiešu bērni, paēduši, silti apģērbti un laimīgi. Tikai pašā pilsētiņas nomalē, pussabrucis un pelēks, slejas kāds trūcīgs namiņš, kurā dzīvo mazā Grētele, viņas krietnais brālis Hanss, viņu vienmēr norūpējusies, darbos nogurusī mamma un slimais tēvs, kurš pēc nelaimes gadījuma uz dambja ir zaudējis atmiņu un neatceras to, kur noglabājis paprāvu naudas summu.

Tuvojas slidošanas sacensības, visiem bērniem ir slidas, izņemot Grēteli un Hansu. Bet, izrādās, dzīve bagātos bērnus nebūt nav padarījusi skopus un ļaunus, viņu sirdis nepieņem to, kas viņiem šķiet netaisns – cilvēku šķirošanu pēc viņu maka biezuma, un notiek brīnumi...

Izrādes režisors Edmunds Freibergs. Iestudējumā skan Raimonda Paula mūzika.

Lomās: Ainārs Ančevskis, Sanita Pušpure, Marija Bērziņa, Ivars Puga, Voldemārs Šoriņš, Egils Melbārdis, Indra Burkovska, Zane Dombrovska, Evija Skulte, Liene Sebre, Zane Aļļēna, Marija Linarte, Kaspars Dumburs, Jurģis Spulenieks, Artis Drozdovs, Romāns Bargais, Kaspars Aniņš, Kristians Kareļins, Uldis Norenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!