Foto: No LKA arhīva

Svētdien, 6. oktobrī, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mājā "Zirgu pasts" noslēdzās 10. Skatuves mākslas festivāls "Patriarha rudens", un festivāla galveno balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas – Karina Pētersone par labāko režijas darbu pasniedza Klāvam Kristapam Košinam (izrāde "Brāļi Karamazovi"), portālu "Delfi" informē LKA pārstāve Aija Lūse.

Par "Patriarha rudens 2019" labāko aktrisi tika atzīta Elizabete Skrastiņa (loma izrādē "Nelabā roka", rež. K.Krūmiņš), savukārt par labāko aktieri tika atzīts aktieris Agris Krapņivickis (loma izrādē "Nelabā roka", rež. K.Krūmiņš). Specbalvu – iespēju iestudēt izrādi Valmieras drāmas teātrī – saņēma Reinis Boters par režiju izrādei "LV vs RU".

10. festivāla gadā režijas izrāžu skatē par labākās izrādes titulu sacentās desmit LKA studentu un absolventu darbi. LKA bakalaura studiju "Dramatiskā teātra režijas māksla" 3. kursa studentu 2018./2019. studiju gadā tapušās izrādes, kas veidotas pēc Fjodora Dostojevska darbu motīviem: "Bulbulis" (rež. Endīne Bērziņa), "Brāļi Karamazovi" (rež. Klāvs Kristaps Košins), "Noziegums un sods. Lielās līnijās" (rež. Anna Klišāne), "Saimniece K" (rež. Elīza Dombrovska), "Noziegums un skudras" (rež. Jurģis Lūsis), "PRET" (rež. Mārtiņš Gūtmanis). Četras LKA Teātra mākslas maģistrantūras absolventu diplomdarba izrādes: "Šī skaistā nākotne" (rež. Diāna Kaijaka), "Interaktīvais teātris "Filmu vakars"" (rež. Ieva Džindža), "LV vs RU" (rež. Reinis Boters) un sajūtu teātris "Grāmata Zīme" (rež. Liena Šmukste).

Festivāla darbus vērtēja ekspertu komisija sešu nozares speciālistu sastāvā: "Patriarha rudens" goda eksperte un LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, aktrise Lidija Pupure, teātra kritiķe Anna Andersone, Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba un režisors Kārlis Krūmiņš.

Festivāla laikā ārpus skates izrādēm bija skatāmi arī citi notikumi – LKA audiovizuālās mākslas bakalaura 2019. gada absolventu īsfilmu skate, bakalaura studiju programmas "Laikmetīgā dejas māksla" 2. kursa studentu kompozīcijas vakars "Citur", teorētiskās lekcijas un festivāla sarunu klubs, kas notika sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru. LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas 3. kursa studenti aicināja uz O. Vācieša dzejas lasījumiem "Lūdzami, nekāpiet laukā!" (rež. Zane Daudziņa). Šogad festivāla ietvaros LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" viesojās ciemiņi no Bratislavas Skatuves mākslas akadēmijas ar viesizrādi "Naži vistās" un Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas aktiermākslas studenti ar fragmentiem no režisoru un dramaturgu iestudējumiem.

Ar aktuālo informāciju par turpmākajām izrādēm un LKA radošajiem notikumiem interesenti ir aicināti iepazīties LKA mājaslapā, LKA radošo notikumu kalendārā, kā arī "Facebook".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!