11. novembrī Rīga notika Daugavpils teātra jauniestudējuma "Nirnberga. 2013." pirmizrāde. Režisors Harijs Petrockis iestudēja poļu dramaturga Vojceha Tomčika lugu "Nirnberga" un stāstu izdīvoja trīs aktieri - Alda Krastiņa, Kristīna Baranovska un Rūdolfs Plēpis.

Režisors uzsver, ka izrāde ļauj uz vēstures notikumiem paskatīties no citas šķautnes. "Lai gan izrāde stāsta par Polijas vēsturi, tomēr varam savilkt daudzas paralēles arī ar tā laika notikumiem Latvijā. Izrāde ir veca pulkveža grēksūdze, "čekas maisu" atvēršana," stāsta režisors. 

Pēc pirmizrādes radošā komanda atzina, ka izrādes materiāls raisīja plašas diskusijas, jo izrāde tika veidota kā precīzs un ass vēstures atainojums, lietotā valoda  ir tieša, konkrēta, nesaudzīga. To, ka izrādes materiāls ir ārkārtīgi smags uzsver arī galvenās lomas atveidotājs Rūdolfs Plēpis.

Aktiera  iesaistīšanās izrādē nav nejauša, bet gan likumsakarīga, jo aktierim tā ir atgriešanās Daugavpils teātrī. 2000. gadā Harija Petrocka režijā tika iestudēta izrāde "Sapņu spēles jeb dvēseles kumēdiņi", kas stāstīja par dzejnieku Jāni Poruku. Toreiz tas bija viens no pirmajiem režisora Harija Petrocka iestudējumiem un arī pirmais iestudējums, kurš  uz Daugavpils teātri atveda  aktieri Rūdolfu Plēpi.

Toreiz aktieris spēlēja galveno lomu un tika nominēts Spēlmaņu Nakts gada balvai kā Gada aktieris. Šodien, jauniestudējumā "Nirnberga.2013." režisors atkal aktierim  Rūdolfam Plēpim  ir uzticējis galvenā varoņa lomu.

Uz pirmizrādi Rīgā bija ieradies arī pats lugas autors Vojcehs Tomčiks. Vojcehs Tomčiks ir Polijā ļoti atzīts dramaturgs. Ir plaša amplua speciālists teātra un kino mākslā, strādā kā producents un aktieris. Kā scenārists ir strādājis kopā ar pasaulē atzīto poļu kinorežisoru  Andžeju Vajdu (2000. gadā A. Vajds saņēma Oskara balvu par mūžu ieguldījumu kinomākslā).

"Luga "Nirnberga" sarakstīta 2006.gadā un tā aizsāka plašu diskusiju par komunistisko vēsturi Polijā," viesojoties Rīgā stāsta lugas autors, "luga ar lieliem panākumiem tiek spēlēta ne vien uz Polijas teātru skatuvēm, bet arī citās valstīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!