Foto: Matīss Markovskis
12. maijā Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos šobrīd Eiropas teātros daudz iestudētā krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugas "Klusa nakts, dzēra nakts" (oriģinālais lugas nosaukums "Apskurbušie") skatuves variants Regnāra Vaivara režijā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Tā ir viena gara nakts, kuras laikā dažādās situācijās sastopas četrpadsmit ļoti inteliģenti, ļoti turīgi un ļoti piedzērušies cilvēki. Reibums dod drosmi, ļauj viņiem beidzot ieskatīties savās un citu dvēselēs, bet galvenais – ieskatīties Dievā, un līdz ar to apšaubīt savas turīgās un šķietami veiksmīgās eksistences jēgu. Agri vai vēlu katra no viņu sarunām nonāk pie atskārsmes, ka mīlestība ir svarīgākais pasaules pastāvēšanas pamats.

Izrādes kodolu veido spožākais Valmieras teātra vidējās paaudzes aktieru ansamblis – Aigars Apinis, Inga Apine, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Ilze Lieckalniņa, Ivo Martinsons, Mārtiņš Meiers, Ieva Puķe, Imants Strads, Elīna Vāne, kā arī jaunā aktrise Elīna Dambe un viesaktrise Zane Aļļēna.

Izrādes radošajā komandā apvienojušies režisors, scenogrāfs un horeogrāfs Regnārs Vaivars, scenogrāfijas asistents Toms Grīnbergs, kostīmus veido Madara Botmane, gaismu mākslinieks Mareks Lužinskis.

Režisors Regnārs Vaivars par topošo iestudējumu saka: "Izrāde nebūs par tiem cilvēkiem, kuri vaicā: "Dievs, ko tu dosi man", izrādē būs par tiem retajiem cilvēkiem, kuri vaicā: "Dievs, ko es varu un spēju dot tev". Ļoti gaiša, apgarota izrāde. Tādu es to vēlos un tāda tā arī būs. Izrādē centīšos sasniegt tos Dostojevska dziļumus, kurus es nojaušu šajā lugā, runāšu par sevi un maniem mīļajiem. Svarīgi, ka katram no 14 aktieriem ir galvenā loma. Tas ir izaicinājums gan viņiem, gan man pašam un man ir pārliecība, ka mēs šo izaicinājumu spēsim pacelt. Mēs jau šobrīd ļoti daudz spējam. Šīs lugas iestudējums bija nominēts Krievijas teātra festivālā "Zelta maska", bet esmu drošs, ka mums izdosies labāk."

Tuvākās "Klusa nakts, dzēra nakts" izrādes: 13., 20., 21. maijā un 11. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!