Foto: Jānis Deinats

Režisore Rēzija Kalniņa Dailes teātrī iestudējusi Šona Grenana plānotāju komēdiju divās daļās "Liec Dievam pasmieties". Pirmizrāde notiks 30. martā Mazajā zālē.

Izrādē trīsdesmit gadu laikā skatītājs iepazīst kādu ģimeni, kuras iekšējā dzīve un attiecības atklāj ne tikai viņu sapņus un plānus, bet arī spriedzi un vilšanos. Gan vecāki, gan viņu trīs bērni – topošie priesteris, aktrise un bijusī futbola zvaigzne – pieredz savu nenovēršamo pārtapšanu. Bērni kļūst pieauguši, vecāki – noveco. Lai ko viņi būtu iecerējuši, bieži vien tas aizved viņus negaidītos, pārsteidzošos virzienos.

"Kas man šķiet aktuāls lugā "Liec Dievam pasmieties" – kā dzīvot autentisku dzīvi un kā pacensties nemelot. Ko nozīmē melot – piepildīt citu gaidas, dzīvot cita radītajā modelī, ģimenes musturā, un kam ir jānotiek, lai vecāki ļautu bērnam būt autentiskam – tam, kas viņš ir un kāds viņš ir, ko nozīmē vecākam mīlēt savu bērnu," par izrādi stāsta Rēzija Kalniņa. "Te ir runa par pieņemšanu. Un, ja tu nepieņem sevi, tad tu aktīvi nespēj pieņemt otru. Un vienalga, vai tā ir tava māte, tavs tēvs vai tavi vecvecāki, vai tavs vīrs, vai sieva, vai tavi bērni – visam pamatā ir bailes no patiesības. Lugā visi trīs bērni mēģina piepildīt kādu citu patiesību, savā ziņā – dzīvot atbilstoši kāda cita radītajai dzīves jēgai."

Lugas nosaukums daļēji ir atsauce uz amerikāņu kino režisora Vudija Alena vārdiem: "Ja gribi sasmīdināt Dievu, pastāsti viņam par saviem plāniem."

Lomas izrādē atveido Indra Briķe (Ruta), Pēteris Liepiņš (Viljams), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Magdalēna), Lauris Dzelzītis (Ričards) un Gints Andžāns (Toms).

Režisore Rēzija Kalniņa radošajā komandā strādā kopā ar scenogrāfi Madaru Līviņu-Aišpuri, kostīmu mākslinieci Bertu Vilipsoni, mūzikas konsultantu Aināru Rubiķi, kustību konsultanti Lindu Kalniņu, video mākslinieci Lauru Rožkalni-Ozolu un gaismu mākslinieci Jūliju Bondarenko. Lugu no angļu valodas tulkojusi Dana Kalniņa-Zaķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!