Foto: Gunārs Janaitis

Šā gada 23. decembrī 50. dzimšanas dienu svin Dailes teātra aktrise un režisore Rēzija Kalniņa. Sveicot mākslinieci jubilejā, piedāvājam foto atskatu uz viņas spožākajām lomām uz Dailes teātra, kā arī citām skatuvēm un kino.

Teātra zinātniece un kritiķe Silvija Radzobe Rēziju Kalniņu nosaukusi par paaudzes ievērojamāko aktrisi – neikdienišķu būtni, kura gan lomās, gan dzīvē ir neticami mainīga. Aktrise dzimusi ievēro-jamu latviešu mākslinieku ģimenē – viņas tēvs ir komponists Imants Kalniņš, bet māte – Liepājas, vēlāk Nacionālā teātra aktrise Helga Dancberga. Aktrises dvīņubrālis Krists ir luterāņu mācītājs, bet māsa Dana – kapelāne.

1994. gadā aktrise absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmijas Teātra un kino aktieru fakultāti, kur studēja Māras Ķimeles vadītajā aktiermeistarības kursā kopā ar Agnesi Zeltiņu, Uldi Anži, Daugu Gaismiņu, Ivaru Stoninu un citiem. Vēlāk izglītību papildinājusi kā režisore. Jau studiju gados sā-kusi spēlēt Dailes teātra izrādēs. Piemā lomā, ko viņa nospēlē uz lielās skatuves, ir Nilss Holger-sons izrādē bērniem "Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums" (1992). Kā štata aktrise Rēzija Kal-niņa teātrī ir kopš 1994. gada. Dailes teātrī aktrise nospēlējusi desmitiem lomu – ja mēģina saskaitīt teātra mājaslapā norādītās – tās pārsniedz astoņus desmitus. Aktrise piedalījusies arī režisores Gaļi-nas Poliščukas izveidotās "Teātra observatorijas" izrādēs, kā arī atsevišķos Latvijas Nacionālā teāt-ra iestudējumos. Kā režisore veidojusi izrādes Dailes teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Leļļu teātrī, kā arī Novosibirskas akadēmiskajā Operas un baleta teātrī Krievijā. Aktrise vairākkārt tikusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvām, bet kopumā saņēmusi to četras rei-zes.

Rēziju Kalniņu mīlējusi arī kino kamera – viņa filmējusies gan spēlfilmās, gan televīzijas iestudējumos un seriālos. Par lomām filmās "Modris" un "Labās rokas" aktrise saņēmusi nacionālo kino balvu "Lie-lais Kristaps". Nelielā, bet būtiskā – galvenā varoņa mātes lomā, viņa redzama arī vēsturiskajā kases grāvējā "Dvēseļu putenis". Aktrise filmējusies arī Igaunijas un Vācijas kinodarbos.

Pēc dažu gadu pārtraukuma aktrise ir atgriezusies Dailes teātrī, kā arī šogad kopā ar dzīvesbiedru, starptautiski novērtēto diriģentu Aināru Rubiķi atvērusi savu mākslas telpu "OratoriO".

"Savu spilgto karjeru Kalniņa veidojusi, spēlējot mūsdienu sarežģītās pretrunīgās sievietes. Visbie-žāk tās ir pievilcīgas, šķietami stipras, bet slēpti ievainotas varones," tā par Rēziju Kalniņu grāmatā "100 izcili Latvijas aktieri" raksta kritiķe Silvija Radzobe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!