Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē 7. martā pirmizrādi piedzīvos Rimanta Ziedoņa darba "Paradoksālā Latvija" iestudējums Ineses Mičules režijā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Izrādes režisore un dramatizējuma autore Inese Mičule ir atlasījusi astoņus stāstus, kas gan tiešā, gan netiešā veidā dokumentē Latvijas vēstures, sabiedrības, sociālās un kolektīvās atmiņas veidošanās akcentus; nacionālās identitātes izpausmes, valstiskuma tapšanu, politiskos kontekstus un nodevas valstij. Šie stāsti ir par īpatnēji domājošiem cilvēkiem, kuri dzīvo mūsu mazajā Latvijā un par kuriem daudz neko nezinām, ja nu vienīgi dīvainus, varbūt pat smieklīgus nostāstus. Paradoksāli. Bet arī tāda ir Latvija – savāda pasaule, kur pārliecinoši blakus sadzīvo vīzijas, atmiņas un sapņi.

Lomās: Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Ģirts Jakovļevs, Uldis Anže un Mārtiņš Brūveris.

"Nav jau tā, ka Latvijā ir tikai Vecrīga ar Doma baznīcu, Dziesmu svētki, politiski ķīviņi un Dainu kalns. Es nespiežu nevienu ticēt, bet Latvijā ir arī piramīdas Vidzemes mežos, meteorītu krāteri, nopietnas ežu un strausu kopienas, pasaulīgu vēju neskartas vietas un vides, bet pats galvenais - cilvēki. Cilvēki, kuriem sabiedriskie standarti nav tik ļoti svarīgi. Cilvēki, kuri par visām varītēm nespiežas VIP teritorijās. Cilvēki, kuri dzīvo un domā mazliet citādāk. Bet nu dzīvo un domā: kā dziļi laukos sarīkot baleta uzvedumu, kā atvairīt ārpasaules nelabās enerģētikas, kā uz čekas mājas jumta uzspraust nacionālo karogu, kā stalti nodzīvot ar uzvārdu Muļķis vai kā līdz trakumam iemīlēties un dabūt galu," raksta Rimants Ziedonis.

Iestudējuma radošajā komandā – scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa, video mākslinieks Toms Zeļģis, gaismu māksliniece Krista Erdmane, mūziķis Aleksandrs Maijers, producente Linda Helviga. Dramatizējuma autore Inese Mičule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!