Foto: Džeina Saulīte
29. martā uz Daugavpils teātra eksperimentālās skatuves savu pirmizrādi piedzīvoja izrāde "Metāllūžņi", kuru iestudēja režisore Alla Korovkina no Krievijas.

Izrādes pamatā ir pašas režisores pirmā uzrakstītā luga, kura vēsta par trīs sieviešu likteņiem: par aktrisi, kura mēģina izprast savā dzīvē pieņemtos lēmumus, skolotāju, kura mēģina rast atbildi uz jautājumu, kas tad ir dzimtene, par sievieti ar augstāko izglītību, kura nespēja realizēties dzīvē. Šo trīs sieviešu stāstus caurvij ne tikai smiekli un mīlestība, rūgtums un sāpes, bet arī Padomju Savienības laika ideālu ietekme uz cilvēka pasaules uztveri un vilšanās sāpes pēc komunisma režīma sabrukuma.

"Dzīve ir kā metāllūžņu izgāztuve – te var atrast gan vērtīgus metālus, gan sarūsējušus krāmus. Kā lai nekļūdās, izvēloties nepieciešamo? Katra no izrādē attēlotajām sievietēm meklē atbildi uz šo jautājumu," stāsta režisore.

Alla Korovkina atzīmē, ka šie stāsti ir balstīti uz reāliem notikumiem un iedvesmu viņa smēlusies arī no personīgās pieredzes. Tā, piemēram, pirmā stāsta jeb aktrises stāsta pamatā ir viņas jaunībā pieredzētais tepat Daugavpilī – pirmā mīlestība un šķiršanās sāpes –, uz ko ar lugas palīdzību viņa paskatījusies ar dzīvē uzkrātās pieredzes redzējumu un ļāvusies sāpīgo atminēties ar humoru un vieglumu: "Mēs esam šajā pasaulē vien uz mirkli, tāpēc nevajag glabāt savā sirdī rūgtumu. Tas jāizmet izgāztuvē kā metāllūžņi, un jāiet pa dzīvi ar prieku un gaišumu."

Allas Korovkinas luga "Metāllūžņi" tika atzīta par labāko Samaras dramaturgu konkursā, kā arī iekļuva Satīras teātra (Maskava) konkursa finālā. Tā jau tika iestudēta Sanktpēterburgā, Samarā, Ufā un tagad arī Daugavpilī.

Izrādē "Metāllūžņi" piedalās aktrises Jeļena Ņetjosina, Žanna Lubgāne un Irina Kešiševa. Iestudējuma scenogrāfiju veidoja Egils Viļumovs, kostīmu mākslinieks – Artjoms Agapovs (Krievija), gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Izrāde krievu valodā un paredzēta skatītājiem, kas vecāki par 16 gadiem. Tuvākā izrāde 18. maijā pulksten 18.00.

Šajā sezonā skatītājiem būs iespēja noskatīties vēl vienu Allas Korovkinas darbu: šobrīd kopā ar Oļegu Šapošņikovu viņa jau sākuši darbu pie Antona Čehova stāstu iestudējuma, kura pirmizrāde gaidāma maija izskaņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!