Foto: Latvijas armija
Marta sākumā pirmizrādi piedzīvos Ģertrūdes ielas teātra (ĢIT) iestudējums par Latvijas karavīriem Afganistānā, stāstīja ĢIT vadītāja Maija Pavlova.

Pavlova stāstīja, ka tas būs pirmais šī gada jauniestudējums teātrī. Tam pašlaik ir pagaidu nosaukums "Heavy Metal". Izrādi veido režisors Andrejs Jarovojs sadarbībā ar dramaturgiem Jāni Balodi un Ingu Gaili, kā arī aktieriem Aigaru Apini un Kārli Krūmiņu.

Šoruden Ģertrūdes ielas teātris svinēs piecu gadu jubileju. Pavlova pastāstīja, ka šogad jaunus darbus teātrī veidos režisors Jarovojs un izrādes "Leģionāri" radošā komanda, kuras sastāvā ir soms Karls Alms, Ieva Kauliņa un Kārlis Krūmiņš. Šogad teātrī Latvijas jauno skatuves mākslinieku darbus izrādīs programmā "Ienāc Teritorijā!". Pavlova par šī gada plāniem stāstīja, ka arī turpmāk ĢIT varēs iepazīties ar Igaunijas laikmetīgo skatuves mākslu viesizrāžu ceļā.

Pavlova pastāstīja, ka pagājušajā gadā ĢIT notikuši 127 skatuves mākslas pasākumi. ĢIT notikušas teātra un dejas izrādes, viesizrādes, kā arī koncerti un priekšlasījumi. Teātrī kopā pulcēti 7832 apmeklētāji.

ĢIT vadītāja norādīja, ka teātris sniedzis kopumā 13 viesizrādes ārvalstīs. Izrāde "Leģionāri" viesojusies Krievijā - festivālā "Zelta maska", kā arī Itālijā - Santarkandželo teātra festivālā, Somijā - Tamperes teātra festivālā un Lietuvā - Starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos".

Izrāde "Pietiekami labs" pabijusi Lietuvā - Ziemeļu un Baltijas valstu dejas tīkla "kedja" "Baltic Bubble" programmā, savukārt Latvijas un Somijas kopprojekts "Change of Hope" viesojies Hamburgā un Berlīnē - Ziemeļu un Baltijas skatuves mākslu festivālā "Nordwind".

ĢIT ir laikmetīgās mākslas skatuve, kas piedāvā skatītājam pašmāju un ārvalstu mākslinieku un to apvienību veidotās teātra, dejas un starpdisciplinārās izrādes, koncertus un izstādes, kā arī piedalās citu ar mākslu un izglītību saistīto ideju īstenošanā. ĢIT vērtības ir aktualitāte, pārgalvīgums, jūtīgums, radoši meklējumi, drosme, atvērtība, profesionalitāte, pārdomāta mērķtiecība.

Teātris atbalsta mākslinieciski augstvērtīgu, profesionālu, novatorisku un žanriski daudzveidīgu skatuves mākslas projektu īstenošanu. Teātris vēlas kļūt par māksliniecisko impulsu un domapmaiņas centru, kā arī projektu realizācijas platformu aktieriem, māksliniekiem un režisoriem, kuriem ir radošais potenciāls, kā arī savs viedoklis par šodienas laiku un sabiedrību.

ĢIT sadarbojas ar citām valstiskām un nevalstiskām kultūras organizācijām, kopā realizējot starpdisciplinārus projektus, kas ir būtiski un aktuāli šodienas sabiedrības un kultūras procesu kontekstā un kuru izejas punkts ir nevis to izpausmes forma vai pārraides medijs, bet gan saturs.

Teātris vēlas uzrunāt un provocēt sociāli aktīvu attieksmi.

ĢIT īsteno Latvijas un ārvalstu teātra mākslinieku sadarbības projektus, tādējādi paplašinot pastāvošās robežas un ieviešot darbībā jaunas mākslinieciskas un teorētiskas kvalitātes. Teātrī iepazīstina arī par ārvalstu neatkarīgo teātru un brīvo mākslinieku praksi un pieredzi ar meistarklašu un viesizrāžu starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!