Foto: Publicitātes foto
Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) 8. aprīlī būs krievu režisora Vsevoloda Ļisovska lekcija un izrāde "Klusēšana par izvēlēto tēmu", portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Vsevoloda Ļisovska lekcija sāksies pulksten 17.00. Kā vēsta ĢIT pārstāvji, Vsevolods Ļisovskis eksperimentē ar dažādām postdramatiskā un avangarda teātra metodēm. Strādājis Teatr.doc (teātris Maskavā, kas savos iestudējums izmanto dokumentālā teātra, verbatim paņēmienus), 2014. gadā saņēmis "Zelta maskas" balvu par izrādi "Akyn-opera". 2016. gadā zem "Teatr.doc" izveidojis jaunu platformu – "Transformator.doc". Režisora jaunizveidotās skatuves manifests ir darīt to, kas ir pretrunā ar ekonomiskajiem, fiziskajiem, mākslinieciskajiem un veselā saprāta likumiem.

Lekcijas ilgums viena stunda. Lekcija krievu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Savukārt pulksten 19.00 sāksies izrāde "Klusēšana par izvēlēto tēmu". Izrādi pirmoreiz iestudēja režisors Vsevolods Ļisovskis un aktieris Aleksejs Judņikovs 2015. gadā. Sākotnēji bija paredzēts, ka iestudējums būs vienreizējs eksperiments, taču skatītāju atsaucība bija pietiekami liela. Otrreiz izrāde tika izveidota sadarbībā ar teātri POST Sanktpēterburgā, kur piedalījās aktrise Alena Starostina, Ļeva Dodina skolniece.

Vsevolods Ļisovskis par izrādi: "Ja var runāt par manu māksliniecisko metodi, tad tā ir vienkārša. Ir virkne standarta elementu, kas veido teātra izrādi. Es vienkārši ik pa laikam kaut ko no tā noņemu. Piemēram, pieņemts, ka uz skatuves mākslinieks runā. Es šo elementu noņēmu, un izrādījās, ka klusums ir izteiksmīgs mākslinieciskais līdzeklis, ar ko var strādāt. Tā galvenā darbība no skatuves tiek pārnesta uz skatītāju apziņu, kurš arī izlemj – ir šī izrāde vai nav."

Izrādes idejas autors Vsevolods Ļisovskis, režisors Dmitrijs Volkostrelovs, izpilda Alena Starostina. Izrādes ilgums viena stunda.

Pēc izrādes ĢIT otrajā stāvā notiks diskusija ar radošo komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!