Foto: Publicitātes attēls
Ģertrūdes ielas teātrī 6. janvārī pirmizrādi piedzīvos režsiora Vladislava Nastavševa veidotā izrāde "Te sākas nakts", kas tapusi pēc Alēna Girodī tāda paša nosaukuma darba motīviem. Dramatizējuma autors – Vilnis Vējš.

"Opītis, viņa meita Marieta un mazmeita Sindija vada rāmu dzīvi kādā Francijas mazpilsētā. Atvaļinājuma laikā pēcpusdienās viņus apciemo četrdesmit gadu vecais Žils, kuru ar Opīti saista neparasta draudzība. Mierpilnā idille mainās, kad stāstā iejaucas žandarmērijas šefs. Te sākas nakts," iestudējuma sižetu ieskicē tā veidotāji.

Alēna Girodī darbu var raksturot kā cīņu par mieru eksistencē ar citiem un sevi pašu. Autora absurdais, komiski mulsinošais un provokatīvais stāsts atklāj ilgas pēc emocionālas intimitātes un cilvēciskas saiknes, ko galvenais varonis Žils negaidīti atrod Opītī.

Vladislavs Nastavševs savās izrādēs izaicina normalitātes kultu un pēta tās neredzamās robežas, kas mūsu sabiedrībā liedz pieņemt atšķirīgo. Arī šoreiz sadarbībā ar spilgtu jaunākās paaudzes aktieru ansambli – Antu Aizupi, Kasparu Dumburu, Mariju Linarti, Āri Matesoviču, Inesi Pudžu un Igoru Šelegovski – režisors aicina skatītājus ienirt dvēseles dziļākajos un tumšākajos slāņos, pārskatot vispārpieņemtos priekšstatus par mīlestību un seksualitāti, kaisli un vardarbību.

"Te sākas nakts" ir Alēna Girodī, kurš plašāk pazīstams kā atzīts kino režisors, debijas darbs literatūrā. Romāns Francijā apbalvots ar Sada balvu literatūrā, kritiķiem to atzīmējot kā Girodī filmogrāfijas esenci.

Iestudējuma radošajā komandā darbojās arī Jūlija Bondarenko (gaismas), Marija Linarte (mūzika), Normunds Balodis (skaņa), Agate Bankava (kustības), Zane Žilinska (grims), Rūdolfs Bekičs (tehniskais risinājums), Agnese Kasparova (tulkojums).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!