Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Kādreizējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs novērtējis latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudējumu "Gorbačovs" Maskavas Nāciju teātrī ar aktieri Jevgēņiju Mironovu titullomā.

Iestudējuma iedvesmas avots un galvenais varonis iestudējumu pēc īpaša ielūgumu noskatījies vēl pirms pirmizrādes, kas plānota šā gada 10. oktobrī. Gorbačovs savus iespaidus atklājis aģentūrai ТАСС.

Iestudējumā spēlē tikai divi aktieri – jau minētais Mironovs galvenejā lomā, kā arī Čulpana Hamatova, kura atveido Raisu Gorbačovu.

Pēc izrādes Gorbačovs paudis, ka tā viņam ļoti patikusi. Viņš arī atklāja, ka pie viņa vērsušies dažādi kino un teātra režisori, taču vienīgie, kam viņš devis atļauju nospēlēt viņa un sievas dzīvesstāstu ir Mironovs un Hamatova.

Kā apraksta TACC, izrādei ir vienkārša un pieticīga scenogrāfija – skatuve iekārtota kā ģērbtuve, tajā ir divi galdi, skapji ar parūkām un pārvietojams pakaramais. Par atveidotajiem varoņiem abi aktieri pārvēršas pakāpeniski – pārģērbjoties un grimējoties izrādes laikā, kā arī pārejot uz abiem tēliem raksturīgo runas intonāciju un mīmiku.

Iestudējums atklāj pirmā un vienīgā PSRS prezidenta dzīvesstāstu – bērnību, jaunību, savas nākamās sievas sastapšanu, kāzas un ģimenes dzīvi. Lai maksimāli precīzi atainotu abu varoņu raksturus un rīcības motīvus, režisors un aktieri pētījuši dažādus vēsturiskos avotus, kā arī klātienē tikušies ar pašu Gorbačovu.

Jau iepriekš režisors Alvis Hermanis, kurš veidojis arī iestudējuma dramaturģisko materiālu un arī scenogrāfiju, stāstīja, ka izrāde nav par politiku, bet gan pāri, kam bija lemts mainīt pasauli un daudzējādā ziņā apsteigt savu laikmetu.

"Delfi" jau rakstīja, ka iecere iestudēt izrādi par Mihailu Gorbačovu publiski izskanēja jau 2019. gada pavasarī. Toreiz ar sociālo tīklu starpniecību tapa zināms, ka Alvis Hermanis Maskavā ticies ar bijušo PSRS vadītāju, lai pilnīgāk sagatavotos jaunajam iestudējumam.

View this post on Instagram

Yesterday in Moscow. Gorbachev attended "Gorbachev".

A post shared by Alvis Hermanis (@alvishermanis_official) on Oct 5, 2020 at 3:12am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!