Latvijas Nacionālā teātra "OKartes Jaunajā zālē" 16. martā pirmizrādi piedzīvos Latvijas dramaturga Aleksandra Ščerbaka lugas "Piemiņas diena" iestudējums, ko veido viesrežisors Mihails Gruzdovs, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.


darbība notiek no 15. marta vakara līdz 18. marta rītam, un kaislībās ap 16. martu tiek ierauti trīs dažādas politiskās pārliecības kaimiņi no viena stāva daudzdzīvokļu namā.

Kā uzsver tās veidotāji, izrāde domāta kā aicinājums padomāt –kam un kāpēc ir izdevīgi katru gadu 16.martā konfrontēt leģionārus un to atbalstītājus pret tiem, kuri ar visu pārliecību svin 9.maiju? Vai Latvijas sabiedrība ko iegūst ik gadu mēģinot noskaidrot, kam taisnība, kuru pārliecība ir pareizāka? Vai šajā jautājumā iespējama viena taisnība?

"Ar šo lugu Aleksandrs Ščerbaks ir aizskāris tēmu, kurai neviens no latviešu autoriem vēl nav pieskāries, jo runa ir ne tik daudz par Latvijas vēstures lappusēm un 1944. un 1945. gadu, bet šodienu - konkrētu datumu martā, kad sabiedrība tiek provocēta uz neiecietību un totālu vēsturisko apstākļu neizpratni. Latvieši piemin kritušos, kas cīnījās par Latviju, krievi stāv ielas malā un lamā latviešus par fašistu cūkām, un latvieši ik gadu no jauna sajūt pazemojumu un aizvainojumu pret krieviem, attiecīgi atbildot ar tikpat skarbo okupantu jēdzienu," teic jauniestudējuma veidotāji.

Lomās: Ivars Puga, Ilze Rūdolfa, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Uldis Norenbergs, Ivars Kļavinskis, Jānis Vimba, Dmitrijs Petrenko, Alise Polačenko.

Aleksandra Ščerbaka lugas pirmiestudējums notika 2011. gadā, Londonas Karaliskajā galma teātrī, kas bija pirmais un līdz šim vienīgais gadījums, kad Lielbritānijas repertuāra teātrī ir iekļauts kāds Latvijas dramaturga darbs.

Latvijā latviešu tulkojumā iepriekš iestudētas divas Ščerbaka lugas: "Starpstacija", Jaunajā Rīgas teātrī (režisore – Ilze Olingere, 2009) un "Pulkvedis Pilāts" Dailes teātrī (režisors – Mihails Gruzdovs, 2009).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!