Foto: LETA

Sociālajos tīklos dāsnu atzinību izpelnījies Jaunā Rīgas teātra tiešsaistes lasījumu cikls "JRT lasa grāmatas mājās" ar aktieri Gundaru Āboliņu, kurš savā nosvērtajā balsī lasa nebūt ne to cilvēka dabai glaimojošāko pasaules daiļliteratūras meistardarbu – itāļu renesanses rakstnieka Džovanni Bokačo noveļu krājumu "Dekamerons", kurā iemūžināta buboņu mēra sērgas izplatība 1348. gadā Florencē.

Lai arī "Dekamerons" ir daiļliteratūra, tomēr tajā ierakstītas unikālas vēsturiskas liecības par fiziskajiem, psiholoģiskajiem un sociālajiem efektiem, kādus radīja iepriekš nepazīstama baktērija "Yersinia pestis". Nav zināms, vai autors pats sērgas laikā atradās Florencē, taču viņam pilnīgi noteikti bija pieejama autentiska informācija – nekā citādi viņš nespētu tik reālistiski aprakstīt emocionālos pārdzīvojumus, kā arī fiksēt sociālo šķelšanos.

Bokačo savā liktenīgajā darbā netiešā veidā tirzā modernās pasaules uzskatu, ka sērga Rietumos ievazāta no necivilizētajiem un barbariskajiem Austrumiem, un aizejošā laikmeta postulātu, ka tas viss ir Dieva sods par cilvēka grēcīgajiem darbiem, sniedzot filozofisku ieskatu viduslaiku cilvēka prātā un dvēselē, īpašu vietu atvēlot garīdzniecības divkosībai un slēptajai izvirtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!