Foto: Publicitātes foto
Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums – laikmetīgā teātra programma "forte forte" ir Eiropas vadošo režisoru izrāžu sērija gada garumā. Programmu atklās ievērojamā latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudējumi, kas tapuši ārpus Latvijas.

Turpinājumā tiek piedāvāts beļģu apvienības "Needcompany" leģendārais mūzikls "Izabellas istaba" un citu režisoru darbi, bet programmu noslēgs dokumentālā teātra pionieri "Rimini Protokoll" ar īpašu dāvanu Rīgai 2014. gada decembrī.

"forte forte" izrādes vienos tēmu loks, kura centrā ir indivīda un varas, normālā un nenormālā, personības un masu, un savstarpējās attiecības uz lielo vēsturisko notikumu fona un gluži ikdienišķā kontekstā.

Alvja Hermaņa izrāžu nedēļa notiks no 2014. gada 25. janvāra līdz 1. februārim, un piedāvās Minhenes Kamerteātra iestudējumu "Vēlie kaimiņi", Vīnes Pilsētas teātra izrādi "Tēvi", Ginta Grūbes dokumentālās filmas "Vairāk nekā dzīve" pirmizrādi un Hermaņa starptautiskajai karjerai veltītu teorētisku pasākumu.


Biļetes uz izrādēm "Vēlie kaimiņi" un "Tēvi" Biļešu Paradīzē no 3. decembra.

Programmu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts, atbalsta nodibinājums "Rīga 2014", Kultūras ministrija, Rīgas Kinostudija un "Rīgas nami".


Izrāde
"Vēlie kaimiņi"

Īzaka Baševisa Zingera literatūrā balstītā izrāde "Vēlie kaimiņi" ir pirmais Hermaņa darbs, saistīts ar šo izcilo ebreju rakstnieku, 1978. gada Nobela prēmijas laureātu.  Kā neskaitāmi ebreju intelektuāļi, arī Zingers kara gados bija spiests pamest Veco pasauli un doties uz ASV. Ceļš uz Jauno pasauli un dzīve tajā bieži atspoguļota Zingera darbos, par to arī izrāde "Vēlie kaimiņi" - divu rakstnieka stāstu pārcēlums uz skatuves.

Harijs Bendiners ir ļoti bagāts un ļoti vientuļš. Viņš dzīvo dārgā 11. stāva apartamentā Maiami Bīčā un katru dienu mēro ceļu uz brokeru kantori, lai sekotu svārstībām Ņujorkas biržā. Kādu dienu atskan durvju zvans un viņa priekšā stāv sīka sieviete ar iespaidīgu matu sakārtojumu. Viņa stādās priekšā kā Harija jaunā kaimiņiene.

Divi ebreju imigranti Kališers un Kopicka kundze ir seni kaimiņi. Kopicka kundze vada telepātijas seansus. Kališeram tie ir bez maksas, un viņš apciemo kaimiņieni regulāri, līdz nonāk dīvainas atkarības varā.

Izrāde "Vēlie kaimiņi" tiek slavēta izcilā aktieru ansambļa dēļ, bet Hermanis pēc vairākiem gadiem atgriežas pie Zingera stāstiem JRT izrādē "Kabalas noslēpumi".

Izrāde būs redzama Rīgas Kinostudijā 25. janvārī plkst. 19 un 26. janvārī plkst. 18.

Izrāde "Tēvi"

Izrādē satiekas latvietis, krievs un vācietis. Ne kā anekdotē, bet gan jūtīgā stāstā par tēviem un dēliem, kurā aktieri izspēlē savas atmiņas. "Man pašam ir dēli, mans tēvs vēl ir dzīvs, un esmu pārliecināts, ka attiecības starp dēlu un tēvu ir viena no noslēpumainākajām lietām pasaulē", saka režisors Hermanis.

Trīs aktieri no Vācijas un Latvijas stāsta par sevi un saviem tēviem, atklājot salīdzināmo un nesalīdzināmo. Viņi atceras kā dēli, bet izstāsta kā aktieri, zīmējot saikni starp teātri un instinktu, mākslu un dzīvi. Šinī teātra un dzīves kolāžā trīs izcili personāži atklāj, kā kļuvuši par to, kas viņi ir. Viņu stāsti ir aizkustinoši, jautri, baisi un skumji, bet vienmēr – dziļas mīlestības pilni.

Izrāde "Tēvi" Rīgas kinostudijā būs redzama 31. janvārī un 1. februārī plkst. 19.

Filma "Vairāk nekā dzīve"

Izrāžu programmu papildinās Ginta Grūbes dokumentālās filmas "Vairāk nekā dzīve" seansi kinoteātrī "Splendid Palace".

Filma atklāj Hermaņa režijas metodi, atsakoties no klasiskā dramaturģiskā materiāla, bet meklējot teātra, dokumentalitātes un dzīvesstāstu saskares punktus, kā arī jebkura dzīvesstāsta transformācijas iespējas teātrī. Filmā dokumentēts Hermaņa darbs trīs teātros – Jaunajā Rīgas teātrī, Minhenes Kamerteātrī un Ķelnes Pilsētas teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!