Foto: LETA

Latvijā ir aktieru pārprodukcija, Jaunā Rīgas teātra sezonas atklāšanas preses konferencē, stāstot par to, kāpēc teātrī netiek uzņemti jauni štata aktieri, norādīja teātra mākslinieciskais vadītājs režisors Alvis Hermanis.

"Es saprotu, ka pasniedzēji vēlas pelnīt naudu, bet tas nav godīgi pret tiem jaunajiem cilvēkiem. Viņi tiek gatavoti neeksistējošam tirgum," stāstīja Hermanis, norādot, ka jaunajiem aktieriem nebūs pielietojuma.

Hermanis norādīja, ka viņš teātrī nevar uzņemt jaunus aktierus, jo jau trupā esošajiem nav pietiekami liela noslogojuma.

Uz aktieru pārprodukciju Latvijā iepriekš norādījusi arī Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja, Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa-Šiliņa.

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) prorektors radošajā darbā Pēteris Krilovs norādījis, ka teātra vidē pašlaik notiek pārmaiņas - teātri bieži meklē aktierus konkrētām lomām vai piesaista tos projektiem. Tādējādi aktierim bieži vien it kā nav pastāvīga darba, bet tajā pašā laikā, ja aktieris ir sevi pierādījis, viņu var uzaicināt uz kādu citu projektu vai lomu. Krilovs arī norādījis, ka daudziem menedžeriem un producentiem aktiermākslas apguve bijusi ļoti noderīga viņu turpmākajās darba gaitās, kaut arī viņi nav kļuvuši pa aktieriem.

Šobrīd LKA ir uzņemts jauns aktieru kurss ar specializāciju leļļu teātra aktiermeistarībā. Tajā mācības rudenī sāks 17 studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!