Foto: F64

"Lielais teātra biznesmenis Juris Žagars un viņa draugs vanabī Krišjānis Barons no Staļina prēmijas laureāta Smiļģa Dailes teātra var jau sākt gatavoties kārtējai lielajai tiesas prāvai." Tik skarbus vārdus sociālajos tīklos otrdien saviem amata brāļiem velta Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

"Šoreiz prasītāji būs JRT, Valmieras un Liepājas teātris, kuru nupat izglītību ieguvušos jaunos aktierus-studentus viņi šobrīd brutāli pārpērk. Šobrīd uzrunāti, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunie aktieri. Aktieri, protams, nav dzimtscilvēki un ir brīvi izvēlēties strādāt, kur viņiem vairāk maksā. Bet šai gadījumā Dailes teātris ir valsts finansēta organizācija un šo viņu maucību apmaksā nodokļu maksātāji, kuri lielākoties nav Dailes teātra skatītāji," skarbs ir režisors.


"Taču pats galvenais - JRT, Valmieras un Liepājas teātri savus jaunos aktierus ir izaudzinājuši daudzu gadu garumā, ieguldot viņos milzīgu laiku, enerģiju, sirdi un citus resursus, kurus pie labas gribas var mēģināt pārrēķināt arī ciparos. Pēdējos kursos šiem studentiem visi pieminētie teātri arī maksāja algas/stipendijas," viņš turpina.

"Precedents ir sporta skolu izaudzinātie jaunie hokejisti, kurus aizvilinot citiem klubiem, vienmēr ir jākompensē arī tajos ieguldītais darbs. Šais tiesas prāvās iznākums parasti ir viens. Jo te skatās nevis pēc likuma burta, bet pēc gara. Izrādās, Latvijā ir teātri, kuri paši kaut ko rada, un ir tādi teātri, kuri tikai māk čiept citu idejas, pārpirkt māksliniekus un pušķoties ar svešām spalvām. Nākamo reizi, kad cīnītājs par ētiskiem imperatīviem Kairišs kaut ko publiski muldēs par morāli, iesaku atcerēties, ko viņš šobrīd stāsta JRT jaunajiem aktieriem: "man vienalga cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk"," emocionāls ir Hermanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!