Foto: F64/Publicitātes foto

Jaunais Rīgas teātris (JRT) un tā mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis publiski pieteikuši streiku – teātra pagaidu mājvietā Tabakas fabrikā jaunu pirmizrāžu nebūs, kamēr netiks pabeigta šobrīd rekonstrukcijā esošā ēka Lāčplēša ielā 25. Par to savā "Instagram" kontā trešdien, 18. janvārī, pavēstīja Hermanis. Tikmēr Kultūras ministrijas, kuras pakļautībā ir JRT, pārstāvji portālam "Delfi" saka - par streiku uzzinājuši no medijiem, tomēr saprot teātra emocionālo reakciju.

Paziņojums par streiku ir nopublicēts arī Jaunā Rīgas teātra oficiālajos sociālo mediju kontos. Kā "Delfi" saka JRT pārstāve Inga Liepiņa, Hermaņa rakstītais pauž visa JRT kolektīva nostāju.

Kā vēsta JRT mākslinieciskais vadītājs, 28. februārī JRT Tabakas fabrikas telpās notiks pēdējā pirmizrāde "Gogolis. Nature morte", pēc tās jaunu iestudējumu nebūs un nākamā pirmizrāde notiks tikai un vienīgi Lāčplēša ielas telpās. Līdz šim iestudētās repertuāra izrādes teātris turpinās spēlēt kā ierasts - Tabakas fabrikas ēkā Miera ielā.

Trešdien, 18. janvārī, notiks JRT būvniecības uzraudzības sanāksme, kurā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vēlējās vienoties ar pilnsabiedrību "SBSC", kuru veido "Skonto būve" un "Skonto Construction", par konkrētiem būvniecības termiņiem, kas pandēmijas un Krievijas uzsākta kara Ukrainā dēļ un attiecīgi sekojošā būvniecības izmaksu sadārdzinājuma ir ticis vairākkārt atlikts.

Kā iepriekš skaidroja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova, VNĪ ar valdības atbalstu ir radusi risinājumu izmaksu kāpuma segšanai 2,18 miljonu eiro apmērā. Lai "SBSC" darbu nepārtrauktībai būtu pieejams nepieciešamais finansējums mainīgajos tirgus apstākļos, ir palielinātas avansa izmaksas – jūlijā ir pārskaitīts viens miljons eiro, pagājušā gada novembrī stāstīja Gavrilova.

Pašlaik "SBSC" ir lūdzis vēl papildu avansu, taču tā izmaksa ir iespējama tikai tad, ja būvnieks iesniedz nepieciešamos pierādījumus izmaksu palielinājumam. Arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), ar kuru VNĪ konsultējās par avansa summas palielināšanas un izmaksas iespējām, secināja, ka lielāka apmēra avansa izmaksa ar līdz šim "SBSC" sniegtajiem argumentiem radītu būvuzņēmumam labvēlīgākus apstākļus salīdzinājumā ar iepirkumā īstenošanas laikā izvirzītajiem noteikumiem, kas varētu ietekmēt iepirkuma pretendentu loku un radītu ekonomiskā līdzsvara izmaiņas izraudzītā pretendenta interesēs.

Kā sociālajos medijos raksta Hermanis: "Darbu pabeigšanas termiņš atkal nav zināms un pašlaik jau tiek runāts par līguma laušanu starp darba pasūtītāju (Valsts Nekustamie īpašumi) un celtniekiem. Tas, savukārt, nozīmētu remonta beigu atlikšanu vēl uz diviem līdz trīs gadiem".

Jāatgādina, ka JRT ēkas Lāčplēša ielā būvprojekta izstrāde sākta no 2018. gada, bet būvniecība - no 2020. gada.

Kā komentē Hermanis: "Celtnieki šoreiz neprasa papildu finansējumu, bet tikai avansu, kuru birokrātiem neļauj izmaksāt viņu pašu izdomātie noteikumi. Ja prasīto summu celtnieki tagad dabūtu, tad viņi garantē darbu pabeigšanu līdz septembrim."

Režisors uzskata, ka šo situāciju var atrisināt tikai projekta pasūtītāji - ierēdņi, kuri pakļauti finanšu ministram, kurš savukārt pakļauts premjerministram.

Iestrēgušā remonta dēļ JRT mākslinieciskais vadītājs ir pieņēmis lēmumu uzsākt streiku, gan atceļot līdz sezonas beigām ieplānotās pirmizrādes, gan neizziņot jaunas, iekams nebūs iespēja spēlēt uz Lāčplēša ielas ēkas skatuves.

"Ja valstij šis ir beztermiņa projekts, tad JRT piesaka beztermiņa streiku," rezumē Hermanis.

Kā "Delfi" komentē Kultūras ministrijas, kuras pakļautībā ir JRT, sabiedrisko attiecību vadītāja Lita Kokale, KM no savas puses ir nodrošinājusi nepieciešamo finansējumu JRT vēsturiskās ēkas Lāčplēša ielā pārbūvei. Finansējums nodots par valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārbūvi atbildīgajai valsts iestādei – Valsts nekustamajiem īpašumiem, kurai saziņā ar būvnieku jārod risinājums šajā situācijā, norāda ministrijas pārstāve.

Viņa arī saka - JRT mākslinieciskā kolektīva reakcija tīri emocionāli ir saprotama, bet šobrīd ministrija vēl nevēlas to komentēt, jo par pieteikto streiku uzzināts no medijiem, oficiālajā korespondencē JRT pieteikums KM vēl nav saņemts.

Jāatgādina, ka Streiku likumā noteikts, ka streika komiteja ne vēlāk kā septiņas dienas pirms streika uzsākšanas attiecīgajam darba devējam, Valsts darba inspekcijai un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sekretāram rakstveidā iesniedz: streika pieteikumu, kurā jānorāda streika uzsākšanas datumu, laiku un streika vietu, streika iemeslus, streikotāju prasības, streikotāju skaitu, streika komitejas sastāvu un vadītāju.

JRT streiku - neiestudēt jaunas izrādes - vēl var paspēt pieteikt atbilstoši likumā noteiktajām normām, ņemot vērā, ka vēl februāra beigās Tabakas fabrikā ir gaidāma ieplānotā pirmizrāde "Gogolis. Nature morte", ko veido Uldis Tīrons ar krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu vienā no galvenajām lomām.


Jau ziņots, ka JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukcijas būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri, un bija plānots, ka tie jāpabeidz 2022. gada nogalē. 2022. gada pavasarī tika paziņots, ka termiņš tiek pārcelts uz 2023. gada pavasari. Pagājušā gada rudenī pilnsabiedrība "SBSC" informēja VNĪ par to, ka tā kā "SBSC" trūkst darbinieku darba tempu kāpināšanai, tad objekts lietotājam var tikt nodots tikai 2023. gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!