Foto: F64

Pieminot ilgstošo sadarbību ar literatūras un teātra zinātnieci, teātra kritiķi Silviju Radzobi, Cēsu mākslas festivāls skatītājiem 23. augustā piedāvās performanci, kurā apvienotas trīs Silvijas Radzobes pēdējo gadu lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. Tā būs īsta sporta spēle, kurā piedalīsies garākie Latvijas teātru aktieri un pasaulslavenais basketbolists Dāvis Bertāns, papildināta ar teatrāliem elementiem, dālijām un pārsteiguma elementiem. Performance tiek īstenota kā sava veida atvadu un pateicības žests spilgtajai, humoru mīlošajai personībai – Silvijai Radzobei, kura mūžībā aizgāja šī gada 21. aprīlī. Šīs performances idejas autori ir Juris Žagars un Vilis Daudziņš. Īsi pirms spēlēs aktieris Vilis Daudziņš atklāja, kā šī ideja radusies un par kuru no kolēģiem viņš būtu gatavs totalizatorā likt savu likmi.

Tā šķiet traka doma – apvienot performancē trīs šīs lietas – teātri, dālijas un basketbolu. Kā radās šī ideja, un uz ko sevi noskaņot 23. augusta vakarā Silvijas Radzobes cienītājiem, teātra, basketbola un dāliju mīļotājiem?

Patiesībā viss ir vienkārši – cilvēku vislabāk raksturo tas, ko viņš dara, par ko domā, ko mīl, ar ko aizraujas, un Silvijai Radzobei tas bija teātris, basketbols un dālijas. Tādēļ mēs nolēmām, atceroties Silviju, apvienot šīs brīnišķīgās lietas vienā notikumā. Skatītājus sagaida īsta, azartiska spēle visās šī vārda nozīmēs, daudz humora un brīnišķīgi ziedi.

Basketbola spēlē 23. augustā piedalīsies īsta zvaigžņu komanda – Guntars Grasbergs, Jānis Vimba, Mārcis Maņjakovs, Raimonds Celms, Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Gatis Maliks, Viktors Ellers, Dainis Grūbe, Gints Grāvelis, Artūrs Dīcis, Juris Strenga, Andris Bulis, Intars Rešetins un citi. Par kuru no kolēģiem totalizatorā liktu likmes?

Es, bez šaubām, lieku visu naudu uz Juri Strengu, tas ir visdrošāk. Atšķirībā no citiem spēlētājiem viņa sejas izteiksme paliek vienlīdz cildeni noslēpumaina kā zaudējuma, tā uzvaras gadījumā.

Kas būtu tas viens notikums, novērojums, reakcija, kas jums palikusi atmiņā kā Silviju Radzobi spilgti raksturojoša?

Ja Silvija ko mīlēja, tad mīlēja kaislīgi. Viņa bija teātra vēstures pasniedzēja mūsu kursam Daugavpilī. Reiz, noskatījusies eksāmenu aktiermeistarībā, viņa nolēma mums katram (šķiet, mēs bijām 12) uzrakstīt par redzēto. Tas bija ierindas eksāmens, un mēs vēl bijām pavisam zaļi otrā kursa studenti. Citiem vārdiem sakot, mēs vēl nebijām paveikuši neko tādu, kas būtu tik lielas uzmanības vērts, taču Silvija cauru nakti nosēdēja viesnīcas numuriņā rakstīdama, un no rīta mūs gaidīja īstas recenzijas. Pirmās mūsu mūžā.

Zinot Silvijas Radzobes dāliju kaislības dārzu Kuivižos, jūs organizējat dāliju izstādi-parādi performances ietvaros. Ir cilvēki, kas rada dārzus, un ir tādi, kas no dārza lietām turas pa gabalu? Kādas ir jūsu attiecības ar dārzu?

Dārzs mums ar Zani ir patvērums. Vieta, kur var radīt kaut ko paliekošāku nekā teātris. Iespējams, arī Silvijai bija līdzīgi. Mūsu dārzā gan dāliju nav, mani mīļākie ziedi ir miķelīši. Acīmredzot tādēļ, ka zied visvēlāk un nekāda diža kopšana tiem nav vajadzīga. Zane ļoti precīzi nesen formulēja, ka puķes mums dārzā tiek pārbaudītas uz izdzīvošanu – ja aug, tad aug, ja ne – tātad nav lemts. Ar dālijām tā nevarētu... Dālijas ir ļoti eleganti ziedi, un man ir prieks, ka Latvijā ir daudz selekcionāru, kas katru gadu rada jaunas, lieliskas šķirnes. 23. augustā kāda dālija tiks pie sava vārda. Kura tieši un no kura dārza, atklāsies mūsu spēles noslēgumā.

Ko vairāk gaidāt pēc izrādes – ziedus un aplausus vai kritiķu recenzijas?

Reiz pēc izrādes saņēmu ziedus, trīs tulpītes, kuras mazs bērns bija turējis rokās visu izrādi. Trīs stundas no vietas... Tulpīšu kāti bija karsti... Tie ir tādi neaizmirstami ziedi.

Kas ir tā kritika, tie vārdi, atsauksme, kas uz jums pašu atstājusi lielu iespaidu, nospiedumu?

Pēc izrādes "Vectēvs" teātra zinātniece Valentīna Freimane mums abiem ar Alvi Hermani sacīja: "Tā ir izrāde pieaugušajiem..." Man tas vēl joprojām ir viens no augstākajiem novērtējumiem teātrī.

Tuvojas rudens – jaunā sezona teātrī, kas ir tikpat neskaidra kā Covid-19 skartais pavasaris. Pie kādiem jauniem projektiem strādājat?

Šobrīd mūsu teātrī noris pēdējo sēriju filmēšana JRT kinodarbam "Aģentūra". Darbā ir iesaistīts pilnīgi viss teātra štats. Mūsu ēka ir pārvērsta par nelielu kinostudiju, savukārt darbinieki ir apguvuši jaunas kino profesijas. Īsāk sakot, ļoti interesanta vasara. Septembrī sākam spēlēt izrādes, ievērojot ierobežojumus. Par kaut ko tālāk spriest mēs diemžēl nevaram.

Jau ziņots, ka Silvijai Radzobei veltītā basketbola performance notiks 23. augustā pulksten 20.00 sporta hallē "Cēsis".

Pirms performances, pulksten 19.00, notiks Zanes Radzobes lekcija "Krustcelēs: teātris un digitālā pasaule".

Biļetes uz performance nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Saruna publicēta sadarbībā ar Cēsu mākslas festivālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!