Foto: F64
1.augustā Latgales vēstniecībā GORS norisinās Starptautiskais Baltijas jūras reģiona īsfilmu festivāls "Open Place". Kā viens no festivāla centrālajiem notikumiem ir latviešu aktiera Ivara Kalniņa 65.jubilejas svinības. Sumināt aktieri ieradīsies viņa kolēģi no Latvijas, Krievijas, Lietuvas, kinofestivāla žūrijas pārstāvji un viesi. Ivara Kalniņa jubilejas vakarā uz skatuves kāps Ieva Kerēvica, Andris Ābelīte, Artūrs Maskats un Māris Pūris.

Aktieris ir dzimis 1948.gadā Rīgā. Lai arī vecāki esot vēlējušies dēlu virzīt kādā praktiskā, vienmēr pieprasītā profesijā, Ivars ir paklausījis sirdsbalsij un sācis nodarboties ar mūziku un skatuves mākslu.

Nav noslēpums, ka Kalniņš ir pazīstams arī aiz Latvijas robežām. Kopš 1971.gada, kad viņš pabeidz Rīgas kinostudijas tautas kinoaktieru studiju, viņš ir filmējies vairāk nekā 120 kino un TV filmās gan Latvijā, gan Krievijā.

Ievērojams popularitātes kāpums aktieri sagaidīja 1978.gadā, kad uz ekrāniem iznāca Jāņa Streiča filma "Teātris". Vienlaicīgi tā bija arī Vijas Artmanes 50 gadu jubilejas benefice. Streičs esot ļāvis aktrisei izvēlēties savu ekrāna partneri, un Artmane ir izvēlējusies Kalniņu.

Aktieris ir pazīstams arī ar lomām tādās filmās kā "Silva", "Inspektors Guls", "Agrā rūsa", "TASS ir pilnvarots ziņot", "Aveņu vīns" un citām.

Pašmāju skatuves mākslas cienītājiem ir palicis atmiņā aktieru kvartets "Mūžīgais unisons", kur viens no dalībniekiem bija arī Kalniņš. Savukārt vēl septiņdesmito gadu teātra cienītāji Kalniņu atceras ar pagariem matiem un kļoša biksēs. Ivars bija liels melomāns, spēlēja ģitāru, aizrāvās ar rokenrolu un tvistu.

Kā atceras pats aktieris, spēlēšana grupā bija arī labs ienākumu avots. Viņš tikko bija apprecējies un kļuvis par tēvu, tāpēc tas nebija mazsvarīgs arguments. Septiņdesmito gadu vidū mēnesī aktierim bija jāspēlē lomas gandrīz 40 izrādēs, taču ar teātrī nopelnīto algu nepietika.

Ivars Kalniņš ir bijis precējies divreiz. Ar pirmo sievu Ilgu viņš nodzīvoja kopā 20 gadus, pēc tam apprecēja aktrisi Aurēliju Anužīti. Šobrīd ir kopā ar Lauru Magaznieci audzina meitiņu, kas ir viņa ceturtais bērnu.

Izskatīgs vīrietis ar ģitāru, smaidīgs jauneklis uz skatuves ātri vien kļuva par galveno aktieri-siržu lauzēju. Kopš tiem laikiem Kalniņš ir sieviešu uzmanības centrā, viņa varoņi bieži vien ir liktenīgie mīlnieki.

Deviņdesmitajos gados Ivars Kalniņš kļūst par 6.Saeimas deputātu. Līdz pat 2000.gadam ir Dailes teātra aktieris. Pēdējo desmit gadu laikā Kalniņš daudz filmējas Krievijas filmās un seriālos. Zināmākie no tiem ir "Laiks mīlēt", "Drongo", "Skaistuma salons".

"Filmēšanās un darbs seriālos man patīk," intervijā interneta vietnē peoples.ru saka Kalniņš. "Taču dažreiz tik ļoti gribas aiziet uz teātri kā vienkāršam skatītājam. Bet tam nepietiek laika."

Portāls "Delfi" sveic aktieri jubilejā! Vēlam radošus, publikas novērtētus panākumus, kā arī laiku vaļaspriekiem un atpūtai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!