Foto: AFI

Pirms 100 gadiem pasaulē nāca izcilais latviešu aktieris Kārlis Sebris. Viņš profesionālā aktiera gaitas uzsāka jau 1938.gadā Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā ilgus gadus bija vadošais aktieris, patriarhs un sava veida simbols. Viņš arī filmējies daudzās Rīgas un citu PSRS kinostudiju filmās.

Kā neilgi pēc viņa nāves pirms pieciem gadiem norādīja Nacionālā teātra pārstāvji, ar Kārļa Sebra vārdu Latvijas teātra vēsturē saistās vesels laikmets. "Personības spēks, nozīmība un maģiskais starojums, aktieru meistarības augstākā raudze un artistiskums, radoša dvēsele, bez kuras aktieris nemaz nav iedomājams, atbildība savas tautas, savas mākslas, sava teātra priekšā - tā varētu raksturot mākslinieka raženo ceļu dzīvē un mākslā."

Kopumā uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves dižais aktieris aizvadīja sešdesmit piecus mūža gadus.

Dažādu paaudžu teātra skatītāji Kārli Sebri atceras kā Vīskreli no Blaumaņa "Ugunī", Bernardu Šovu no Kiltija "Mīļā meļa", seru Tobiju no Šekspīra "Divpadsmitās nakts", Kihnu Jenu no Smūla "Mežonīgā kapteiņa Kihnu Jena, Kolā Briņonu no Romēna Rolāna romāna dramatizējuma. Savukārt kinomīļi atceras Sebri no filmām "Kapteinis Nulle", "Pie bagātās kundzes", "Nāves ēnā", "Karalis Līrs", "Uzbrukums slepenpolicijai" un citām.

Savulaik Kārļa Sebra biogrāfe, teātra rakstniece Lilija Dzene par viņu rakstīja: "Vīrs, uz kuru var paļauties. Pieredzes bagātā aktiera dzīves gudrajos padomos un atziņās, kas ir ne tikai garā, vērtīgā mūža pieredzē sakņotas, bet vistiešākā veidā viņa senču, viņu latviskās mentalitātes, pasaules izjūtas, darba tikuma un skaistā izpratnes mantojums, ieklausās ne tikai kolēģi un līdzcilvēki. Tautai izšķirīgajos brīžos savu nostāju izteikt viņu ir lūguši arī valstsvīri."

Kārlim Sebrim ir piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis un par mūža ieguldījumu teātra mākslā pasniegta Latvijas Teātra darbinieku savienības balva. Aktieris apbedīts Rīgas Meža kapos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!