Foto: Publicitātes foto
Oktobra beigās iznācis teātra mākslai veltītā žurnāla "Teātra Vēstnesis" trešais numurs, kura centrālā tēma ir "Ķermenis. Kustība. Teātris" – par laikmetīgo deju un kustība teātrī, ko veidojusi dejas kritiķe Inta Balode.

Par darbu ar dramatiskā teātra aktieriem runā horeogrāfi Alberts Kivlenieks, Guntis Spridzāns, Elīna Lutce, Agate Bankava un režisori Māra Ķimele un Viesturs Meikšāns. Par kustību un dzimti reflektē mākslas zinātniece Jana Kukaine, bet par kustības pētniecību, tās fizisko, psiholoģisko un filozofisko dabu raksta horeogrāfe un pedagoģe Santa Grīnfelde.

Rubrikā "Process" – par pagājušās sezonas pēdējām un šīs sezonas pirmajām pirmizrādēm Latvijas teātros. "Marķīzi de Sadu" Jaunajā Rīgas teātrī recenzē Edīte Tišheizere, "Klūgu mūku" Nacionālajā teātrī – Maija Svarinska, savukārt divi raksti veltīti krievu literatūras iestudējumiem - Deniss Hanovs raksta par V. Nastavševa "Ciķiem" Jaunajā Rīgas teātrī un Uģis Segliņš par Puškina "Mazajām traģēdijām" Valmieras teātrī. Undīne Adamaite piedāvā apskatu par to, kā un kāpēc uz Latvijas teātru skatuvēm nonāk padomju laikā rakstītās latviešu autoru lugas. Andra Rutkēviča analizē A. Morfova iestudētās "Svinības" Dailes teātrī, Ieva Rodiņa – Valmieras Vasaras festivālu, kura centrā šogad bija izrādes bērniem. Edīte Tišheizere dalās pieredzētajā vēl kādā festivālā – "Baltijas rampa", atjaunojot žurnāla lappusēs rakstus par amatierteātru kustību.

Atsevišķu uzmanību izpelnījusies Reiņa Suhanova izrāde "Džeina Eira", kuru pēc Rīgas viesizrādēm izvērtē ne tikai teātra kritiķe Maija Svarinska, bet arī mākslas zinātniece Sniedze Sofija Kāle.
Rubrikā "Intervijas" sarunas ar pagājušajā sezonā spoži strādājušajiem aktieriem Janu Čivželi (intervējusi U. Adamaite) un Arturu Krūzkopu (intervējusi E. Tišheizere), bet rubrika "Leģendas" šoreiz atceras divas Valmieras teātra personības – aktieri Jāni Zariņu un režisoru Pēteri Lūci, pēdējo – jaunās Valmieras teātra izrādes "Lūcis" kontekstā. (autori – Ieva Struka un Gundega Saulīte).

Ārzemju teātra jaunumi ļauj ielūkoties Aviņonas festivālā un Šekspīra festivālā Gdaņskā (Inga Rozentāle-Pejū un Vēsma Lēvalde), savukārt rubrikā "Baltijas pieredze" par jaunāko Valtera Sīļa un viņa komandas darbu Vīlandes teātrī "Ugala".

Savukārt rubrikā "Vārds teātra cilvēkiem" runā Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins, Valmieras teātra režisore Inese Mičule un jaunākās paaudzes skatītājs Krišjānis Pērkons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!