Foto: AP/Scanpix

Biedrība "I-dejas māja" kopā ar Norvēģijas teātri "K:13 Scenekunst" no Bergenas veido izrādi jauniešu auditorijai "Līdzinieki", informēja projekta pārstāve Sanita Duka.

Viņa norādīja, ka pēc mākslinieciskās komandas ieceres izrādes darbība būs kā spēle, kopīgu risinājumu meklēšana un negaidītu situāciju piedzīvojumi. 19. jūnijā Arodbiedrību namā, Bruņinieku ielā 29/31, Rīgā, notiks darbnīca jauniešu fokusgrupai. Jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem ir aicināti pieteikties dalībai un iesaistīties idejas veidošanā.

Projekta radošo komandu vada režisori Joruna Lullau, Šteiners Torsens, producente Šarlote Foberga-Johansena no Norvēģijas. No Latvijas puses iesaistīti ir režisors Edgars Niklasons, scenogrāfs Toms Jansons, horeogrāfs Jānis Putniņš, dramaturgs Luks Velšs, projekta kuratore ir Duka un producente Ieva Niedre.

Duka norādīja, ka iestudējuma pirmizrāde paredzēta rudenī un piedāvās citādāka veida teātra pieredzi. Darbības risināšanai izmantota stratēģisko spēļu struktūra. Katra dalībnieka izvēles, priekšlikumi un līdzdalība uzdevumos noteiks stāsta tālāko attīstību.

Dalībnieku grupas novirzīsies uz to vai citu sižeta atzarojumu. Tādējādi katrs skatītājs zināmā mērā veidos savu īpašo pieredzi un katra izrāde būs atšķirīga. Spēles norādes vadīs dalībniekus, izlaušanās spēļu elementi vedīs pie nākamā uzdevuma, it kā nejauši piedzīvojumi vai sastapti personāži mēģinās ietekmēt veiktās izvēles.

Veicot izrādes uzdevumus, būs jāizzina vēstures fakti un jārod radoši problēmu risinājumi, lai veidotu alternatīvas. Izrādes piedzīvojums būs kā ceļojums laika mašīnā ar iespēju izmēģināt mainīt notikumu gaitu.

Duka atzīmēja, ka izrāde "Līdzinieki" ir par līdzībām un līdzdalību. Radošā komanda aicina jauniešus iesaistīties izrādes tapšanā. Lai pieteiktos uz dalību darbnīcā, jāraksta uz e-pasta adresi "karina@fondsinitium.com".

Biedrība "I-dejas māja" sadarbībā ar Norvēģijas teātra kompāniju "K:13 Scenekunst" īsteno līdzdalības mākslas projektu jauniešiem "Mākslas aktīvisms: Līdzinieki līdzdalības mākslas izstāde un interaktīva izrāde".

Šā gada februārī kompānija "K:13 Scenekunst" bija Rīgā uz pirmo radošo darbnīcu un parādīja savu izrādi. Viesizrādē tika izspēlēts Viljama Šekspīra lugas "Romeo un Džuljeta" sižets jauniešiem saprotamā un atraktīvā veidā, skatītāji tika iesaistīti darbībā un sarunā.

Projekts tiek realizēts ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas sniegto atbalstu 107100 eiro apmērā no Eiropas Ekonomikas zonas grantu 2014. līdz 2021. gada perioda programmas "Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība", kas saņemts atklātā konkursā "Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!