No 12. līdz 21. jūlijam Santarkandželo pilsētā Itālijā notiek 43. ikgadējais Starptautiskais mākslu festivāls "Santarkandželo•13", kurā Latviju pārstāv Ģertrūdes ielas teātra izrāde "Leģionāri", portālu "Delfi" informē Ģertrūdes ielas teātra pārstāve Inga Dārzniece.

Santarkandželo notiek senākais laikmetīgā teātra festivāls Itālijā, kura aizsākumi meklējami 1971. gadā, kad šajā pilsētā notika pirmais Starptautiskais ielu teātra festivāls. Tā mērķis bija iepazīstināt skatītājus ar aktuālo teātra pasaulē un tuvināt spēles mākslu pilsētas iedzīvotājiem, atdzīvinot laukumus un ielas, iznesot izrādes ārpus tradicionālās teātra ēkas.

Šodien tas ir Starptautisks mākslu festivāls, kas joprojām ir aktuālāko skatuves mākslu tendenču epicentrs, piedāvājot skatītājiem iepazīties ar spilgtām dejas un teātra izrādēm, performancēm, hepeningiem, ko veidojuši gan labi zināmi un atzinību guvuši, gan jauni un "uzlecoši" skatuves mākslinieki no Itālijas un ārvalstīm.

Šogad Santarkandželo festivālā četrus vakarus pēc kārtas, 18., 19., 20. un 21.jūlijā, tiks spēlēta arī izrāde no Latvijas – Karla Alma, Ievas Kauliņas, Kārļa Krūmiņa un Valtera Sīļa izrāde "Leģionāri".

Ģertrūdes ielas teātris ar izrādi "Leģionāri" līdz šim jau ir viesojies Stokholmā, Tallinā, Tartu, Sanktpēterburgā un Maskavā. Izrādes radošajai komandai viesturneja Itālijā cita starpā ir īpaša arī ar to, ka "Santarkandželo 13" būs pirmā reize, kad Kārlis Krūmiņš savu lomu spēlēs itāļu valodā, nevis latviešu, kā tas ir, kad izrāde tiek spēlēta Latvijā, vai angļu, kā tas jau ir kļuvis ierasts, kad izrāde tiek spēlēta ārvalstīs. Sagatavoties lomas spēlēšanai itāļu valodā aktierim Kārlim Krūmiņam palīdzēja itāļu valodas skolotājs Harry Sansonetti.

Pēc viesizrādēm Santarkandželo "Leģionāru" komanda dosies uz Tamperi (Somija), kur 6. un 7. augustā izrāde piedalīsies Tamperes Teātra festivālā, vecākajā un lielākajā profesionālās teātra mākslas festivālā Ziemeļvalstu reģionā.

Savukārt jaunajā, 2013./2014.gada, sezonā Ģertrūdes ielas teātris skatītājus savās telpās gaidīs, sākot ar 17.augustu. Biļetes iepriekšpārdošanā jau pieejamas uz izrādēm "Četras naktis", "Āda", "Pietiekami labs", "Dzīvot dzīvi" un "Mūsu Silvija debesīs" augustā un septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!