Foto: Publicitātes foto
Valmieras teātris pieņēmis lēmumu neiekļaut Mārtiņa Eihes veidoto izrādi "Daugava", ar kuru tika atklāts piektais Rūdolfa Blaumaņa teātra festivāls, teātra repertuārā, portālu "Delfi" informē Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

"Teātris ir daudzu ideju, enerģiju un cerību summa. Bieži līdz pēdējam brīdim nav bijis skaidrs: izrāde piedzims vai ne. Daudzreiz radīšanas brīnums notiek tieši skatītāju klātbūtnē un izrāde rodas. Bet reizēm šis brīnums nenotiek. Tāpēc Blaumaņa festivāla atklāšanai tika rādīts koncertuzvedums "Daugava". Diemžēl ir jāsaņem dūša un jāatzīst – kā repertuāra izrāde tā nevar tikt uztverta. "Daugava" ir sāpīga, radoša neveiksme. No tādas neesam un nebūsim pasargāti nekad," norāda Sniedze.

Valmieras teātra direktore tāpat saka: "No sirds atvainojamies skatītājiem, bet galvenais – komponistam Mārtiņam Braunam, diriģentam Kasparam Ādamsonam un korim "Sōla", kuru devums bija izcils neatkarīgi no pārējā iestudējuma kvalitātes".

Kopā ar režisoru Eihi izrādi veidoja aktieri Ieva Puķe, Aigars Apinis, Inese Pudža, Māra Mennika, Kārlis Neimanis, Dace Eversa, Januss Johansons, Mārtiņš Liepa, Inese Ramute, Ilze Pukinska, Aigars Vilims, Svetlana Bless, Ģirts Rāviņš.

Eihes radošajā grupā darbojās scenogrāfs Kristians Brekte, kostīmu māksliniece Kristīne Vītola, horeogrāfe Katrīna Albuže un video mākslinieks Gatis Priednieks-Melnacis.

Izrādes veidotāji iepriekš vēstīja, ka iestudējums top mēmā kino estētikā: aktieri bez vārdiem iedzīvina Latvijas vēstures ainas, bet koris "Sōla" ar Mārtiņa Brauna mūziku rada simbolisko, garīgo noskaņu.

Izrāde tapusi kā viens no teātra sezonas centrālajiem uzvedumiem.
"Izrādes un mūsu uzmanības centrā ir divi jautājumu loki. Pirmais no tiem - kādi bija tie ideāli, kuru rezultātā radās Latvijas valsts; kā tos noteica vēsturiskie apstākļi – I Pasaules karš, bēgļi, latviešu strēlnieki. To varētu apzīmēt kā veco Latviju, apjūsmoto Latviju, aizgājušo Latviju. Un otrs – kurā brīdī gadījies pagrieziena punkts un kas mēs esam tagad. Kas noticis ar Latviju? Vai – pavisam ciniski: vai Latvija šodien kādam ir vajadzīga? Abas šīs lietas pretstatot, krustu šķērsu krustojot, mēs mēģināsim nonākt pie secinājuma," iepriekš par izrādi teicis tās režisors Eihe.

Pirmoreiz Raiņa darbs ar Mārtiņa Brauna mūziku "Daugava" Valmieras teātrī tika izrādīts pirms 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!