Foto: Publicitātes foto
Vācijas pilsētā Drēzdenē notiekošajā festivālā "Szene: Baltikum", kura uzmanības centrā ir laikmetīgā skatuves māksla no Baltijas valstīm, 13. maijā tiks rādīta Latvijas Jaunā teātra institūta un slovēņu partneru "Bunker" kopīgi producētā izrāde "Show Your Face!" ar latviešu aktieriem Andri Kalnozolu, Gintu Širmeli-Širmani (abi no apvienības umka.lv), Mārci Lāci un mūziķi Uģi Vītiņu, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

"Show Your Face!" ir viens no trim darbiem, kas festivālā pārstāv Latvijas teātri līdzās izrādēm "Mitjas mīlestība" (režisors Vladislavs Nastavševs, "Dirty Deal teatro") un "Esi ar mani" (horeogrāfe Elīna Breice, Ģertrūdes ielas teātris).

"Szene" ir Drēzdenes teātra Societaetstheater un mākslas centra "HELLERAU-Europäisches Zentrum der Künste" kopīgi rīkots festivāls, kas notiek jau sesto gadu pēc kārtas un katru reizi ir veltīts kādas konkrētas Eiropas valsts vai reģiona skatuves mākslai. Pēc Francijas, Polijas, Moldāvijas, Šveices un Skotijas, šī gada festivāls koncentrējas uz Baltijas reģionu. No 4. – 16. maijam kuratores Britas Magdonas sastādītā programma piedāvās Drēzdenes publikai interesantu ieskatu laikmetīgā teātra un dejas norisēs mūsu reģionā. Jāatzīmē, ka līdzās lietuviešu slavenā režisora Oskara Koršunova teātrim un Tallinas atzītajam Von Krahl teātrim, Latviju pārstāv tieši neatkarīgo teātru un trupu darbi.

Izrāde "Show Your Face!" ir fiziskā un objektu teātra izrāde ar dzīvās mūzikas pavadījumu, kuru izspēlē desmit aktieri un trīs mūziķi. Objektu un leļļu teātra žanra klātbūtne izrādē ir latviešu dalībnieku nopelns un to vācu publika varēs novērtēt aktieru Andra Kalnozola, Ginta Širmeļa-Širmaņa un Mārča Lāča spožā izpildījumā. Savukārt, multiinstrumentālists un komponists Uģis Vītiņš sadarbībā ar slovēņu duetu Silence ir veidojis izrādes mūzikālo noformējumu, kas ir vēl atsevišķa izrādes vērtība. Latviešu mākslinieku darbs šajā izrādē priecē ar augsto meistarības līmeni, kas jau vairākkārt ir novērtēts starptautiski. Kad izrāde 2011. gada janvārī devās viesturnejā pa ASV, amerikāņu prese īpaši cildināja latviešu leļļu teātra mākslinieku virtuozitāti.

"Show Your Face!" aktīvā starptautiskā apritē atrodas jau kopš pirmizrādes Rīgā 2006. gada maijā. Izrādes latviešu-slovēņu trupa ir sniegusi vairāk nekā 20 viesizrādes festivālos un teātros Slovēnijā, Vācijā, Nīderlandē, Portugālē, Itālijā, Serbijā un ASV. 2011.gada janvārī "Show Your Face!" devās mēnesi garā viesturnejā uz ASV, sniedzot trīspadsmit izrādes amerikāņu publikai, šķērsojot visu kontinentu un uzstājoties četros nozīmīgos ASV kultūras un mākslas centros, tai skaitā Ņujorkas leģendārajā La Mama teātrī un "REDCAT" centrā Losandželosā. Pateicoties ārvalstu festivālu interesei, "Show Your Face!" ir kļuvusi par visvairāk un vistālāk viesizrādēs pabijušo latviešu neatkarīgā teātra izrādi.

"Show Your Face!" stāsta par ikdienišķa varoņa - galvenajā lomā – aktieru animēts bērnu kombinezons -, ceļojumu cauri vēstures notikumiem un sadursmi ar varas mehānismiem. Latvijā izrāde tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā gada inovatīvākā izrāde, savukārt Slovēnijā tā tika nominēta gada labākajai izrādei un saņēma balvu par radošāko komandas darbu.

"Show Your Face!" brauciens uz festivālu notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!