Foto: Kristaps Kalns

Otrdien, 18. jūnijā, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika paziņoti pretendenti "Spēlmaņu nakts 2018/2019" balvām, un visvairāk nomināciju saņēmušas izrādes "Pūt, vējiņi", "Vēstures izpētes komisija" un "Mumu".

Nominācijai "Gada lielās formas izrāde" nominēta Valmieras Drāmas teātra izrāde "Hamlets", Liepājas teātra izrāde "Liepāja-Latvijas galvaspilsēta", Mihaila Čehovas Rīgas Krievu teātra izrāde "Mumu", kā arī Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Pūt, vējiņi!" un Jaunā Rīgas teātra izrāde "Vēstures izpētes komisija".

Savukārt nominācijai "Gada mazās formas" nominētas Dailes teātra izrādes "Dēls" un "Kalpones", Daugavpils teātra izrāde "Kliedzēji", Valmieras Drāmas teātra izrāde "Mārtins Īdens", "Dirty Deal Teatro" teātra izrāde "Pēc grāmatas motīviem", kā arī Kristīnes Krūzes izrāde "Zenta Mauriņa. Dokumentālie sapņi."

Nominācijai "Gada režisors" izvirzīts režisors Alvis Hermanis par "Vēstures izpētes komisiju", Viesturs Kairišs par izrādi "Mumu" un Latvijas Nacionālajā operā un baletā iestudēto izrādi "Klīstošais Holandietis". Balvai nominēts arī režisors Viesturs Roziņš par izrādēm "Kliedzēji", "Piramīda" un "Salātlapiņa", Intars Rešetins par izrādēm "Dēls" un "Patiesība", Elmārs Seņkovs par izrādi "Pūt, vējiņi!", kā arī Valters Sīlis par izrādēm "Liepāja-Latvijas galvaspilsēta", "Tikšanās vieta-Rīgas pilsētas II teātris" un "Pēc grāmatas motīviem".

Tikmēr nominācijā "Gada aktrise" nominēti Lauma Balode par Zentas Mauriņas lomu izrādē "Zenta Mauriņa. Dokumentālie sapņi", Zane Dombrovska par Aleksandras Beļcovas lomu izrādē "Meistars un Aleksandra", kā arī Rēzija Kalniņa par lomām izrādēs "Bīstamie sakari", "Kalpones" un "Lauva ziemā". Kategorijā "Gada aktrise" nominēta arī Inese Kučinska par Bernardas Albas lomu izrādē "Bernardas Albas nams", Ieva Segliņa par Klēras lomu izrādē "Kalpones" un Ilze Ķuzule-Skrastiņa par lomām izrādēs "Kalpones", "Salemas raganas" un "Lulū".

Nominācijai "Gada aktieris" nominēts aktieris Rolands Beķeris par Normana lomu izrādē "Ģērbējs", Egons Dombrovskis par Roberto Zuko lomu izrādē "Roberto Zuko", kā arī Andris Keišs par Vīlera lomu izrādē "Linda Vista". Tāpat nominēts aktieris Ģirts Ķesteris par Pjēra lomu izrādē "Dēls", Mārtiņš Meiers par Hamleta lomu izrādē "Hamlets" un Kaspars Znotiņš par lomu izrādē "Vēstures izpētes komisija".

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" nominēta Marija Bērziņa (Vija izrādē "Aka" un Gundega izrādē "Cīrulīši" Latvijas Nacionālajā teātrī, Lolita Cauka (Orta izrādē "Pūt, vējiņi!" Latvijas Nacionālajā teātrī), Ilze Pukinska (Anna izrādē "Mārtins Īdens" Valmieras Drāmas teātrī), Jeļena Sigova (Dorota izrādē "Jūras vējš" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī), Vita Vārpiņa (Anna izrādē "Dēls" Dailes teātrī), kā arī Guna Zariņa par lomām izrādē "Vēstures izpētes komisija" Jaunajā Rīgas teātrī.

Kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" nominēts Vilis Daudziņš par Karla lomu izrādē "Latviešu laupītāji", Bosa Finlija lomu izrādē "Jaunības putns ar saldo balsi" un lomām izrādē "Vēstures izpētes komisija" Jaunajā Rīgas teātrī, Lauris Dzelzītis (Ričards izrādē "Lauva ziemā" Dailes teātrī), Mārtiņš Kalita par lomām izrādē "Liepāja – Latvijas galvaspilsēta" Liepājas teātrī, Pēteris Liepiņš (Henks izrādē "Alvas sieviete" Dailes teātrī) un Mārcis Maņjakovs (Elmārs izrādē "Cīrulīši" Latvijas Nacionālajā teātrī).

Kategorijā "Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki" nominēts Kārlis Arnolds Avots (Mārtins Īdens izrādē "Mārtins Īdens" Valmieras Drāmas teātrī), Anna Nele Āboliņa (lomas izrādē "Zenta Mauriņa. Dokumentālie sapņi", Paula Daniela izrādē "Mārtins Īdens" un Helēna izrādē "Jūras vējš"), Elīna Hanzena (Ofēlija izrādē "Hamlets" Valmieras Drāmas teātrī), Agris Krapivņickis (Ruduks izrādē "Kliedzēji" Daugavpils teātrī), Ance Kukule (režija izrādei "Klitaimnestra"), Klāvs Mellis (režija izrādēm "Mārtins Īdens" un "Himna"), Jēkabs Reinis (Uldis izrādē "Pūt, vējiņi!") un Toms Veličko (Nikolā izrādē "Dēls" Dailes teātrī).

Kategorijā "Gada scenogrāfs vai leļļu mākslinieks" nominēts Uģis Bērziņš (scenogrāfija izrādei "Liepāja-Latvijas galvaspilsēta"), Natālija Davidoviča un Ilze Egle (lelles izrādei "Mumu"), Reinis Dzudzilo (scenogrāfija izrādei "Klīstošais Holandietis" Latvijas Nacionālajā operā un baletā), Aigars Ozoliņš (scenogrāfija izrādēm "Cīrulīši" Latvijas Nacionālajā teātrī, "Polianna" un "Ķiršu dārzs" Liepājas teātrī), Monika Pormale (scenogrāfija izrādei "Pūt, vējiņi!") un Mārtiņš Vilkārsis (scenogrāfija izrādēm "Hamlets" Valmieras Drāmas teātrī, "Bīstamie sakari" Dailes teātrī un "Roberto Zuko" Liepājas teātrī).

Kategorijā "Gada kostīmu vai grima mākslinieks" uz balvu pretendē Krista Dzudzilo (kostīmi izrādei "Klīstošais Holandietis" Latvijas Nacionālajā operā un baletā), Anna Heinrihsone (kostīmi izrādēm "Hamlets" Valmieras Drāmas teātrī un "Apmānītā" Jaunajā Rīgas teātrī), Romāns Kaboško (grims izrādei "Mumu"), Kristīne Pasternaka (kostīmi izrādēm "Mana skaistā lēdija" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un "Pajaci" Latvijas Nacionālajā operā un baletā), Liene Rolšteina (kostīmi izrādei "Ķiršu dārzs" Liepājas teātrī) un Ilze Vītoliņa (kostīmi izrādēm "Bīstamie sakari" un "Kalpones" Dailes teātrī).

Kategorijā "Gada gaismu mākslinieks" nominēts Mārtiņš Feldmanis par darbu sezonā Liepājas teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un Dailes teātrī, Oskars Pauliņš par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā un Jaunajā Rīgas teātrī, Jānis Sniķers (izrāde "Sapņotāji" Dailes teātrī," Mārtins Īdens" Valmieras Drāmas teātrī un "Pēc grāmatas motīviem" "Dirty Deal Teatro"). Tāpat uz balvu pretendē Toms Streilis ("Cīrulīši", "Zem diviem karogiem" un "Latvieši" Latvijas Nacionālajā teātrī), kā arī AJ Vaisbārds ("Burvestība" Latvijas Nacionālajā operā un baletā).

Uz balvu kategorijā "Gada kustību mākslinieks" pretendē Kristīne Brīniņa ("Liepāja-Latvijas galvaspilsēta"), Liene Grava ("Patiesība" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī), Jana Jacuka izrādē "Mumu" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Elīna Lutce ("Klīstošais Holandietis" un "Karmelīšu dialogi" Latvijas Nacionālajā operā un baletā), Aleksandrs Ļimins ("Ķiršu dārzs" Liepājas teātrī), kā arī Jānis Purviņš un Agate Bankava ("Pūt, vējiņi!" Latvijas Nacionālajā teātrī).

Nominācijā "Gada muzikālās partitūras autors" izvirzīts Arturs Maskats ("Ģērbējs" Liepājas teātrī), Edgars Mākens ("visas manas vājības ir tavas lūpas" un "Par tēviem" Latvijas Nacionālajā teātrī), Jēkabs Nīmanis ("Ceļojums uz Ziemeļiem" Latvijas Nacionālais teātrī un "Kliedzēji" Daugavpils teātrī), ritma grupa "Perpetuum Ritmico" ("Salātlapiņa" Latvijas Leļļu teātrī), Reinis Sējāns ("Liepāja-Latvijas galvaspilsēta") un Uģis Vītiņš par darbu izrādē "Mumu".

Savukārt pretendenti kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā" tiks paziņoti oktobrī, jo, ņemot vērā lielo oriģināldramaturģijas darbu pienesumu Latvijas teātros šajā sezonā, žūrijai nepieciešams ilgāks laiks, lai kvalitatīvi izvērtētu visas nominētās žanra lugas. Kopumā šajā kategorijā saņemti vairāk nekā 30 darbi.

Jau ziņots, ka šodien tika paziņoti "Spēlmaņu nakts" gada balvas nominanti 16 kategorijās. Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 23. novembrī, Dailes teātrī, un tās režisore šogad būs aktrise Marija Bērziņa.

Vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumu noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisijas piecu cilvēku sastāvā – teātra kritiķe, zinātniece un teātra vietnes "www.kroders.lv" galvenā redaktore Ieva Rodiņa, teātra kritiķe un zinātniece Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, kā arī žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!