Foto: Publicitātes foto

Jaunais Rīgas teātris pēc skatītāju lūguma savā mājaslapā piedāvā noskatīties vairāku izrāžu izrakstus, liecina paziņojums teātra "Facebook" lapā. Tās ir izrādes "Aspazija. Personīgi", "Vectēvs", "Otello" un "Skolotājs Jāps un klase".

"Aspazija. Personīgi" ir režisores Māras Ķimeles veidotā izrāde, kas ieguvusi 2014./2015. gada teātra sezonas Spēlmaņu nakts balvas "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā" (Inga Ābele) un "Gada aktrise" (Baiba Broka). Kā minēts anotācijā, tad šī izrāde ir pētījums, kuras pamatā pazīstamās latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865-1943) biogrāfijas meti. Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne, kā pseidonīmu sev bija izvēlējusies Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Viņa bija izcilā dzejnieka Raiņa dzīvesbiedre. Rainis un Aspazija visbiežāk tiek minēti kopā kā mīlestības un radoša tandēma simbols. Aspazija radījusi Raini, un Aspazija ziedojusies Rainim – šāds viedoklis nereti dominē Aspazijas un Raiņa biogrāfiju pētnieku vidū.

Izrādi "Vectēvs" veidojis režisors Alvis Hermanis kopā ar aktieri Vili Daudziņu. Tā ieguvusi 2008./2009. gada teātra sezonas Spēlmaņu nakts balvu "Labākā izrāde" pēc skatītāju balsojuma. "1945.gada ziemā Kurzemes cietoksnī bija gadījumi, kad abās ierakuma pusēs runāja latviski. Abi mani vectēvi krita. Viens – sarkanarmietis, otrs – leģionārs. Es mēģinu saprast – kāpēc?" par izrādi saka Vilis Daudziņš.

"Otello" ir režisores Māras Ķimeles 2010. gada izrāde. Par galveno lomu Andris Keišs ieguva Spēlmaņu nakts balvu "Gada aktieris". "Par Viljama Šekspīra „Otello” priekšstats ir visiem. Ja ne vairāk, tad vismaz tik daudz, ka moris greizsirdības lēkmē nožņaudz savu skaisto un uzticīgo sievu Dezdemonu. To, ka Otello ir izcils karavadonis un Venēcijas republikas ģenerālis, zin vai atceras daudzi. Tieši viņā, melnādainajā, iemīlas un uz svešu zemi līdzi dodas senatora meita, skaistākā un iekārojamākā Venēcijas līgava Dezdemona. Armijas apstākļi, apkārtējo skaudība un intrigas pārvērš sapnim līdzīgo dzīvi murgā," vēsta izrādes anotācija.

"Skolotājs Jāps un klase" ir izrāde bērniem pēc Žaka Frīnsa stāstu motīviem. Īpaši piemērota sākumskolas vecuma bērniem. Lomās: Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš. "Jāps, trešās klases jaunais audzinātājs, ir mazliet savāds, daudzi pat saka – traks. Jocīgais Jāps, kas, skaidrojot daļskaitļus, klasē cep pankūkas, šķībi dzied, plātās ar savu lielisko bēbīti, neveikli spēlē futbolu, ar konfektēm atbalsta mīlestību un kopā ar klasi lec baseinā, izrādās, spēj bērniem palīdzēt saprast pat ļoti nopietnas lietas," norādīts izrādes anotācijā.

Visas izrādes var tikt iegādātas arī programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros. Izrādes pieejamas teātra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!