Foto: LETA

Šveicē, Bāzeles kultūras centrā "Kaserne Basel" no 1. līdz 3.februārim ar izrādi "Garā dzīve" viesosies Jaunais Rīgas teātris, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

"Kaserne Basel" ir lielākais mūsdienu teātra, dejas un populārās mūzikas centrs ziemeļrietumu Šveicē. Tas apvieno mākslas avangardu ar aktuālām popkultūras formām, piedāvājot ap divsimt četrdesmit notikumu gadā. Tā ir inovatīva laikmetīgās mākslas laboratorija, kas veido starpdisciplinārus projektus, iepazīstina publiku ar Šveices un starptautiski atzītu mākslinieku un kompāniju sniegumu, kā arī veicina jaunu mākslinieku ienākšanu kultūras laukā.

2010. gadā "Kaserne Basel" svinēja pastāvēšanas trīsdesmito gadadienu. Bet pati kultūras centra ēka celta 1863. gadā pēc arhitekta J. Štēlina (J.J.Stehlin) projekta, no 2000. līdz 2002. gadam tajā veikti plaši renovācijas un restaurācijas darbi. Šobrīd "Kaserne Basel" rīcībā ir trīs telpas - manēža (Reithalle) un divi zirgu staļļi (Rosställen), kas piemēroti dažādiem kultūras pasākumiem un var uzņemt līdz 1700 viesu. Mūzikas faniem "Kaserne Basel" ir "vieta, kas noteikti jāapmeklē" - manēžā un abos staļļos notiek gan solokoncerti, gan jau zināmu un vēl neatklātu indie, regeja, hiphopa un mūsdienu klubu mūzikas lielkoncerti. Pēc pasākumiem blakusesošajā bārā "KaBar" starp pastāvīgajiem apmeklētājiem, visiem un māksliniekiem norisinās saviesīgas sarunas. "Kaserne Basel" vadītāji kopš 2008. gada ir Kārena Šlēvita (Carena Schlewitt) un Tomass Kellers (Thomas Keller).
JRT izrāde "Garā dzīve" Šveicē viesojusies jau agrāk - 2005. gada oktobrī izrāde bija skatāma "Schauspielhaus Zurich" teātrī Cīrihē.

Viens no populārākajiem un starptautiski pazīstamākajiem JRT iestudējumiem "Garā dzīve" pirmizrādi piedzīvoja 2003. gadā.

Izrādes tēma ir mūslaikos visnemodernākā parādība – vecums. Mūsu sabiedrība savus vecākos pilsoņus kopš 90.gadu sākuma ir diskriminējusi līdz stāvoklim, kuru varētu pielīdzināt zināmam antropoloģiskajam eksperimentam jeb savdabīgam realitātes šovam, kura spēles noteikumi ir joprojām neskaidri – vai uzvar tas, kurš nomirst pirmais, vai pēdējais?

Izrādes pamatā nav luga. Iestudējuma autori ir visi tās dalībnieki. Izrāde radusies no mūsu personīgajiem novērojumiem un pieredzes, kurus iemantojām iepazīstoties ar konkrētām vietām un konkrētiem cilvēkiem (tajā skaitā arī – Latvijas veco ļaužu pansionātos).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!