Foto: Publicitātes foto
Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē 16. janvārī pirmizrādi piedzīvos Ingas Tropas veidotā izrāde "Zalkša līgava", kas veidota pēc Aspazijas 1928. gadā sarakstītās un tikai vienreiz uz profesionālās teātra skatuves iestudētās lugas "Zalša līgava", portālu "Delfi" informē JRT pārstāvji.

Izrādes režisore Inga Tropa stāsta: "Izrāde būs kā sievietes pašanalīzes process – par apzinātu savas seksualitātes un garīguma iepazīšanu un izpratni. Par sievišķās pasaules spēka sekošanu dvēseles aicinājumam, par ielūkošanos savas zemapziņas dzīlēs, atvairot bailes un šaubas, un iegūstot individuālo brīvību. Darbā minētais ezers ir kā vārti, kā portāls, kur krišana ezera dzelmē nav sastingums vai nāve, bet jauna transformēšanās. Ezera dzelme saistās ar kustību un auglību. Tikai šķērsojot ezera portālu, Ziednese var nonākt pilnīgākā pasaulē – Zalkša valstībā, kas ir senas dzīvības enerģijas, atjaunotnes, vieduma, jaunas informācijas, vīrišķā un sievišķā spēka sadarbības pilna. Tur Ziednesei ir iespējams pārdzimt jaunā veidolā – mūsdienu sabiedrības realizētā sievietē, kas ģimenes vērtības – vīru un bērnus – tur vienlīdz augsti kā savas intīmās un iekšējās pasaules vajadzības un vēlmes."

Radīt Aspazijai nozīmēja nemitīgi transformēties, mirt un atdzimt no jauna jaunā satvarā. Viss viņas apziņas kodols bija radošs. Radošums kā personības apliecināšana. Arī izrādes radošā grupa, sekojot Aspazijas drosmīgajām transformācijām, šo darbu veidos kā jaunas formas meklējumus – apvienojot teātra un kino estētiku.

Lomās – Marija Linarte (Ziednese), Vilis Daudziņš (Zalktis), Regīna Razuma, Jana Čivžele, Lauma Balode, Ivars Krasts, Edgars Samītis, Maija Arvena.

Izrādes komandā darbojas scenogrāfs Miķelis Fišers, kostīmu māksliniece Evelīna Deičmane, komponiste Anna Ķirse, operatores Elīna Matvejeva un Inese Tikmane, montāžas režisore Una Cekule.

Janvārī un februārī JRT repertuārā ir ieplānotas sešas izrādes "Zalkša līgava", kas jau izpārdotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!