Foto: Publicitātes foto
Jaunajam Rīgas teātrim (JRT) arī nākamajā sezonā nāksies palikt ēkā Lāčplēša ielā, kaut arī pašas ēkas rekonstrukciju tas neaizkavēs, pastāstīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Tā kā Tabakas fabrikas pielāgošanai JRT vajadzībām nepieciešami 10 mēneši un būvniecības darbi vēl nav sākušies, teātris savu nākamo sezonu nevarēs sākt savā pagaidu mājvietā.

Kā pastāstīja Laukšteina, ir izstrādāts Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanas JRT vajadzībām un teritorijas labiekārtošanas projekts. Pašlaik notiekot būvniecības darbu iepirkuma procedūra, kurā norisinās sarunas ar tiem pretendentiem, kuru kvalifikācija atbilda atklāta konkursa nolikuma prasībām. Laukšteina norādīja, ka VNĪ cenšas vienoties ar pretendentiem, lai telpu pielāgošanu paredzētajā apjomā varētu īstenot par jau piešķirto summu. Viņa paskaidroja, ka tikšanās notikušas šonedēļ un plānotas arī nākamnedēļ.

Būvprojekta izstrādi veica SIA "Belss". Tabakas fabrikas ēkā plānota lielā un mazā skatītāju zāle, kamerzāle, kā arī mēģinājumu zāles, aktieru, režisoru, pārējā teātra personāla telpas, dekorāciju noliktavas, darbnīcas un citas teātrim nepieciešamās telpas.

VNĪ uzvēruši, ka remontdarbi Tabakas fabrikā ir investīcijas tālākā nākotnē, jo Kultūras ministrija (KM) tur redz perspektīvu vietu radošā kvartāla izveidei. Šo radošo industriju inkubatoru nākotnē varētu apdzīvot Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un pasniedzēji, realizējot jaunas mākslinieciskas ieceres un dažādus pasākumus.

Laukšteina uzsvēra, ka aizkavējusies pārvākšanās neaizkavēs Lāčplēša ielas ēkas rekonstrukciju. To sākotnēji pagarināja 2013.gadā organizētais starptautiskais metu konkurss JRT ēku kompleksa rekonstrukcijai. Šajā arhitektūras ideju konkursā tika saņemti 17 meti, ko izvērtēja profesionāla žūrija, tostarp arhitektūras nozares eksperti no Igaunijas un Lietuvas. Pilnsabiedrības "Zaigas Gailes birojs un partneri" darbu pie būvprojekta sāka pagājuša gada jūlijā. "Tas ir apjomīgs un nozīmīgs projekts, kur skatuvju tehnoloģisko iekārtu projektēšanā ir piesaistīti arī speciālisti no Nīderlandes. Norit patiešām spraigs darbs pie projekta izstrādes," paskaidroja Laukšteina. Projektēšanas darbus plānots pabeigt līdz šī gada oktobrim. Rekonstrukcijai paredzētais laiks ir divi gadi, un pilnībā ēku kompleksa izbūve tiks pabeigta 2018.gada vasarā.

JRT pārcelšanās uz Tabakas fabriku pārcelta jau otro reizi. Sākotnēji tā bija plānota jau pagājušā gada nogalē. Arī tad tika skaidrots, ka pielāgošanas darbi Tabakas fabrikā ieilguši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!