Foto: Publicitātes attēli
Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 5. aprīlī plkst. 19.00 gaidāma pirmizrāde – režisora Alvja Hermaņa iestudētais "Oņegins. Komentāri", portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Iestudējuma mākslinieks – Andris Freibergs, lomās – Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Vilis Daudziņš, Kristīne Krūze, Sandra Zvīgule un Juris Baratinskis.

Daudziem Aleksandra Puškina "Jevgeņiju Oņeginu" nelasījušiem šis darbs, pateicoties Pētera Čaikovska operai, šķiet kā eksaltēta melodrāma, kas vēsta par nelaimīgas mīlestības dabu. Puškina laikabiedriem, savukārt, šī grāmata kļuva par detalizētu laikmeta liecību, kas aprakstīja Krievijas 19. gadsimta 20. un 30. gadu sabiedrību.

Izrādes uzmanības centrā ir ne tikai pats Puškina stāsts, bet arī vēsturiskais konteksts, kas to izskaidro. Tāpēc vienlīdz svarīgi būs gan paša Puškina teksti, gan šo tekstu skaidrojumi – galvenokārt leģendārā semiotiķa Jurija Lotmana komentāri.

Lotmans uzskatīja, ka, lasot vēsturisko literatūru, nepieciešams pilnībā izzināt sadzīvisko, burtisko, ikdienišķo rituālu "arheoloģiju", kas mūsdienu lasītājam paliek apslēpta aiz rakstnieka vārdiem.

Puškina dzeja skanēs krievu valodā, tomēr JRT pārstāvji uzsver, ka skatītājiem, kuriem nav plašu krievu valodas zināšanu nav jābīstas – lielākā daļa izrādes teksta būs latviešu valodā, un dzejas iestarpinājumi netraucēs sekot sižetam.

Turpmākās izrādes 7., 10., 11. un 26. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!