Krievijas aktrises Čulpanas Hamatovas darba līgums ar Jauno Rīgas teātri (JRT) tiks slēgts pēc tieši tādiem pašiem algas nosacījumiem kā ar vietējiem aktieriem, portālam "Delfi" sacīja JRT sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Liepiņa.

Uz jautājumu par iespējamām izmaiņām plānotajā JRT repertuārā šīs sezonas beigās un jaunās sezonas sākumā saistībā ar Hamatovas pievienošanos JRT trupai, Liepiņa sacīja, ka informācija tikšot sniegta atsevišķi. Tāpat teātra pārstāve sola pēc kāda laika informēt par mēģinājumu procesu, gaidāmajām izrādēm un projektiem ar aktrises piedalīšanos.

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), lūgts komentēt faktu par Hamatovas pievienošanos JRT kolektīvam, sacīja: "Jau sākoties karam Ukrainā aicināju izprast, ka šis nav laiks, kad jārīko raganu medības, nosodot mūsu māksliniekus, kuri pirms kara Ukrainā uzstājās Krievijā. Savukārt, ar cieņu raugos uz tiem māksliniekiem, kuri, spītējot represīvajam spiedienam Krievijas iekšienē, spēj paust savu pilsonisko pozīciju un nosodīt asiņaino karu Ukrainā. Šis ir laiks, kad jānošķir dzīve pirms 24. februāra rīta un pēc tā. Tāpēc ir tik svarīgi saglabāt gan karstu sirdi, gan vēsu prātu."

Ministrs arī atgādina, ka Jaunais Rīgas teātris ir valsts kapitālsabierība, kuras ienākumu vidū ir ne tikai valsts dotācija, bet tās būtiska sastāvdaļa ir arī teātra paša ieņēmumi.

"Darbinieku politiku, kā arī juridiskās sadarbības formas ar māksliniekiem nosaka pašas kultūras iestādes. Kultūras ministrijai papildus finansējums Čulpanas Hamatovas piesaistīšanai netika prasīts," sacīja Puntulis.

Atgādinām, ka Latvijas teātros aktieru atalgojumu veido divas daļas – pamata alga un piemaksa, kas atkarīga no vairākiem faktoriem - lomu skaita, nospēlētajām izrādēm, utt.

Kā ziņots, viena no vadošajām Krievijas aktrisēm, Čulpana Hamatova, ir pametusi savu dzimteni un apmetusies Latvijā. Režisors un JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis piedāvājis aktrisei pievienoties JRT trupai. Viņš ar Hamatovu ir strādājis iepriekš iestudējumos Krievijā. Aktrise spēlē vienu galvenajiem tēliem – Raisu Gorbačovu – Hermaņa iestudējumā "Gorbačovs" Maskavas Nāciju teātrī.

Hamatovas ierašanās Latvijā pievienošanās JRT izpelnījusies neviennozīmīgu rezonansi sociālajos tīklos. Vairāki cilvēki aktrisei pārmet "kažoka apmešanu uz otru pusi" jeb uzskatu maiņu. Tomēr tikpat daudzi arī atbalstījuši mākslinieces drosmi.

Jau ziņots, ka vēl 2012. gadā Hamatova piedalījās Vladimira Putina priekšvēlēšanu kampaņā, bet vēlāk nosodīja Donbasā uzsākto karadarbību un arī šobrīd bijusi viena no Krievijas inteliģiences pārstāvjiem, kas atklātā vēstulē nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā. Hamatova vairākkārt novērtēta ne tikai kā izcila aktrise, bet arī kā viena no ietekmīgākajām mūsdienu Krievijas sievietem. Šobrīd Krievijas propagandas mediji viņu nomelno kā tautas un dzimtenes nodevēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!