Foto: F64

Jaunais Rīgas teātris (JRT) augustā uzsāk savu pēdējo sezonu pagaidu telpās Miera ielā 58a, bet pavasarī tiek plānots skatītājus sagaidīt teātra ēkā Lāčplēša ielā ar trim skatītāju zālēm. Līdz ar jaunās sezonas uzsākšanu JRT darbu sāks 11 Latvijas Kultūras akadēmijas JRT kursa beidzēji, par štata aktieri kļuvis jau vairākas sezonas JRT izrādēs spēlējušais komiķis un pasākumu vadītājs Jānis Skutelis. Tāpat šajā sezonā trupā atgriezīsies arī aktrise un režisore Kristīne Krūze.

Kā medijiem preses konferencē 15. augustā norādīja teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, šajā sezonā ieplānots rekordliels jauniestudējumu skaits – kopumā 10. Pats teātra mākslinieciskais vadītājs veidos piecas jaunas izrādes, bet sezonu atklās Elitas Kļaviņas iestudējums "Es atgriežos no tālienes". Iestudējumus šajā sezonā JRT veidos arī Gatis Šmits, Kristīne Krūze, Gerds Lapoška, Pēteris Krilovs un Uldis Tīrons.

Pirmo reizi Latvijā izrādi iestudēs izcilais krievu režisors Dmitrijs Krimovs. Viņš veidos iestudējumu "Balsis no kora" un tas plānots jau Lāčplēša ielas teātra ēkas skatuvei.

Kā preses konferencē pauda Hermanis, attiecībā uz sadarbību ar māksliniekiem no Krievijas viņam ir divi kritēriji – viņiem ir jābūt savas jomas izciliem profesionāļiem un "jāsauc lietas īstajos vārdos", ar to domājot publisku un konkrētu Krievijas agresijas Ukrainā nosodīšanu, nevis laipošanu ar vispārīgām frāzēm. Viņš Krimovu dēvē par pašu izcilāko mūsdienu krievu režisoru, kurš jau īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pauda savu nostāju.

"Domājot par XXI gadsimta cilvēkiem un jaunajām dzīves tēmām mūsdienu pasaulē, sezonas repertuāru veido visjaunākā dramaturģija un klasikas šedevri. Līdzās garīgās vertikāles meklējumiem, ideoloģiju sadursmēm un cīņām šodienas pasaulē, JRT uzmanības fokusā ir cilvēcisko attiecību kvalitāte kā viens no dzīves vērtību mēriem. Ar cilvēciska siltuma meklējumiem un ielūkošanos rafinētos manipulācijas mehānismos mūsu hiperdigitalizētajā laikmetā JRT atvadīsies no savām pagaidu mājām Miera ielā," vēsta teātra mākslinieciskais vadītājs.

"Trupas sastāvs nu ir dubultojies. Pirms gada bija 14 aktieri, nu būs - 28. JRT aktieru trupa ir nokomplektēta nākamajiem 10 gadiem. Tālāk tad jau redzēs. Jaunais Rīgas teātris bijis intelektuālā diskursa centrs Rīgas sabiedrībai nu jau 30 gadus. Un tā būs arī turpmāk," medijiem sacīja režisors.

Foto: F64

Līdz ar jaunās sezonas sākumu JRT štatā atgriezīsies aktrise Kristīne Krūze, kura bija jau redzama iepriekšējās sezonas iestudējumā "Ekspedīcija Jāzeps", kā arī iestudēja izrādi "Sliktie ceļi". Jaunajā sezonā Krūze veidos divus iestudējumus – Majas Cades "Runāšanās par seksu" un Lilianas Helmanes "Mazās lapsas".

Trupu papildinās arī Jānis Skutelis, kuru līdz šim publika vairāk pazina kā komiķi un dažādu pasākumu vadītāju. Līdz šim Skutelis bija piedalījies atsevišķās JRT izrādēs kā ārštata mākslinieks. Hermanis pastāstīja, ka iepriekš jau vairākkārt piedāvājis Skutelim kļūt par JRT štata aktieri un uzskata, ka viņa aktieriskais potenciāls ir daudz lielāks nekā to līdz šim ļāvsi izpaust viņa pamatnodarbošanās.

Starp sezonas jauniestudējumiem būs tādi darbi kā Gata Šmita veidotā "(R)EVOLŪCIJA" – komēdija, ko iedvesmojusi Izraēlas intelektuāļa Juvala Noa Harari grāmata "21 lekcija 21. gadsimtam". Lugas autori ir Izraēlas režisore Jiela Ronena un aktieris Dmitrijs Šāds. Vēl vienu Jielas Roneneas darbu – komēdiju par nākotni un tehnoloģijam "Operācija Mindfuck" – iestudēs Alvis Hermanis. Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs skatuves darbā pārvērtis slovēņu filozofa, neoliberālisma un politkorektuma kritiķa Slavoja Žižeka un kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktora Džordana Pītersona publisko "dueli", kas notika 2019. gadā. Abus domātājus uz JRT skatuves iemiesos Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš.

Foto: F64

Tāpat Hermanis veidos pavisam jauna amerikāņu dramaturģijas darba – Noa Haidla lugas "Dzimšanas dienas kūka" – iestudējumu, kas vēstīs par cilvēcisko attiecību siltumu. Savukārt īpaši telpām Lāčplēša ielā, ko plānots skatītājiem atvērt 2023. gada pavasarī, Hermanis veidos divus darbus – "Sapņu tulkotāju sekta" pēc Milorada Paviča grāmatas "Hazāru vārdnīca" motīviem un "Idiots. Pirmā daļa", kuras pamatā ir Fjodora Dostojovska slavenais romāns "Idiots". Vēl viens Hermaņa darbs, kas gaidāms JRT telpās Lāčplēša ielā, ir veltījums Valentīnai Freimanei un Normundam Naumanim – "Valija un Naumis".

Šajā sezonā gaidāms arī Gunas Zariņas kopdarbs ar Pēteri Krilovu – Šekspīra "Karalis Līrs", Krilovs JRT iestudēs arī "Mopasāna stastus". Uldis Tīrons iestudēs
Nikolaja Gogoļa "Veclaiku muižniekus", kas būs pirmais iestudējums, kurā latviešu un citās valodās spēlēs izcilā Krievijas aktrises Čulpana Hamatova. Paša rakstītas lugas "Pelēka vasara, saulaina ziema" iestudējumu veidos viens no JRT jaunajiem aktieriem – Gerds Lapoška.

Kā norāda Hermanis, plānots, ka 2023. gada pavasarī izrādes notiks gan JRT pagaidu mājās Miera ielā, gan rekonstruētajā un pārbūvētajā ēkā Lāčplēša ielā.

Runājot par iespējamo biļešu cenu pieaugumu saistībā ar energoresursu cenu kāpumu, JRT direktore Gundega Palma pauda, ka šobrīd nav plānots paaugstināt biļešu cenas, tomēr nav arī iespējams prognozēt kādas apkures un elektrības cenas ir gaidāmas rudenī.

JRT ir profesionāls repertuārteātris, kas tika dibināts 1992. gadā. Kopš 1997. gada teātra mākslinieciskais vadītājs ir Alvis Hermanis. Viņa vadībā JRT kļuvis starptautiski atpazīstamu un augstu vērtētu teātri, bet pats režisors – par vienu no spilgtākajiem savas jomas profesionāļiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!