Foto: Publicitātes foto

2018. gada 9. septembrī Jaunais Rīgas teātris (JRT) saviem skatītājiem piedāvās jau otro jauniestudējumu šosezon – izrādi "Latviešu laupītāji", kas veidota pēc Frīdriha Šillera lugas "Laupītāji". Režisors – Gecs Leinevebērs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne, portālu "Delfi" informē JRT pārstāve Inga Liepiņa.

"Vētru un dziņu" laikmeta spilgtākā autora Frīdriha Šillera drāma "Laupītāji" pieder būtiskākajiem vācu klasikas tekstiem. Lugas pirmizrādei 1782. gada 13. janvārī Manheimas teātrī bija sensacionāli panākumi, kas jauno autoru vienā vakarā padarīja slavenu visā Vācijā. Šillera "Laupītāji" ir arī pirmās latviešu valodā uzvestās izrādes teksts, ko pirms 200 gadiem iztulkoja un Dikļos uzveda muižas kalpotājs Jānis Peitāns, septiņpadsmit gadus vecs jauneklis. Arī Šillers lugu sāka rakstīt septiņpadsmit gadu vecumā. "Laupītāji" ir jauna autora darbs un viņa lugas tēli ir ļoti jauni cilvēki. Šajā jaunības telpā ieiet un to nospēlēt mēģinās Jaunā Rīgas teātra aktieri – meistari.

Jauniestudējuma režisors Gecs Leinevēbers ir veidojis izrādes Ķelnes neatkarīgajos teātros. Leinevēbers ir arī viens no Eiropas labākajiem dramaturgiem, literārajiem konsultantiem, un ir attīstījis izrādes kopā ar pasaules izcilākajiem režisoriem – Andrea Brētu, Annu Fībroku, Mārtinu Kušeju, Dimiteru Gotčevu. Kā dramaturgs Gecs Leinevēbers ir kopā ar režisoru Alvi Hermani veidojis izrādes "Ķelnes stāsti", "Oblomovs", "Kabalas noslēpumi" Ķelnes teātrī, Bernda Aloiza Cimmermaņa operu "Zaldāti" Zalcburgas festivālā, "Slepenais Loengrīns" Minhenes Rezidences teātrī.

Par izrādi "Latviešu laupītāji" režisors saka: "Izrādes darbība norisinās tuvajā nākotnē. Aktieru grupa meklē zudušo spēku, mēģinot vēlreiz iestudēt Šillera "Laupītājus". Divdesmitgadnieka slieksni nule kā pārkāpušais Frīdrihs Šillers jau 1781. gadā uzdeva jautājumu: kā cilvēkam tikt galā ar netaisnīgumu – valstī un paša ģimenē? Aktieri jautā arī vēl tālāk - kas vieno mūs, latviešus, tā, kā bumba futbola komandu?"

Izrādē piedalās: Gundars Āboliņš, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Jevgēnijs Isajevs un Toms Veličko.

Septembra izrādes "Latviešu laupītāji" jau izpārdotas. Oktobrī izrādes ieplānotas - 5., 6. un 7.10. Biļešu tirdzniecību uz novembra izrādēm plānota uzsākt 26. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!