Foto: LETA
Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) piektdien, 10. septembrī, pulksten 19 pirmizrādi piedzīvos režisora Pētera Krilova iestudējums "Dublinieši Miera ielā", informēja teātrī.

Pēc teātrī paustā, dramatizējumā izmantoti īru rakstnieka Džeimsa Džoisa daži stāsti no krājuma "Dublinieši", prozas darbi "Mākslinieka portrets jaunībā" un "Uliss".

Runājot par iestudējumu, scenārija autori Matīss Gricmanis un Krilovs atzīmēja, ka īpatnu un neatkārtojamo simbolu meklēšana ir gan Latvijas, gan Īrijas nacionālās vēstures mērķis. Pēc viņu paustā, reti Latvijā tiek vilktas paralēles ar Īriju, bet abas nācijas ir mēģinājušas apliecināties pasaulei un vienlaikus glabāt savu neatkārtojamo mentalitāti.

"Tās ir iekļāvušās Eiropas kopējā kultūrā, bet tai pat laikā pārspīlēti atrādījušas un lielījušās ar saviem simboliem, kas nošķir tās no citām nācijām," pauda Gricmanis un Krilovs.

Iestudējuma radošo komandu veido režisors Krilovs, kurš kopā ar Gricmani ir arī scenārija autors, scenogrāfiju veidojis Gints Sippo, bet kostīmu māksliniece ir Kristīne Abika. Iestudējuma kustību konsultants ir Dmitrijs Gaitjukēvičs, literārā konsultante - Laura Loreta Riveran, gaismu mākslinieks - Mareks Lužinskis.

Lomas iestudējumā atveido Guna Zariņa, Baiba Broka, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Ivars Krasts, Regīna Razuma, Sandra Kļaviņa, Marija Linarte, Latvijas Kultūras akadēmijas JRT studijas studenti: Matīss Ozols, Ritvars Logins, Dāvids Pētersons, Jānis Grūtups, Sabīne Tīkmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!