Foto: LETA
Nepilnību dēļ pērnā gadu nogalē nobremzējās Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcijas projekta īstenošana, taču nu tās ir novērstas un nākamnedēļ projektu paredzēts iesniegt saskaņošanai būvvaldē, svētdien vēstīja "LNT Ziņas Sešos".

Būvvaldē skaidro, ka būvprojekts novembrī skatīts Inženieru padomē, taču tur konstatētas nepilnības, tāpēc projekta attīstītājiem uzdots tās novērst un sakārtot būvniecības dokumentāciju atbilstoši normatīviem.

"Tiek vērtēta projekta atbilstība normatīvajiem aktiem. Tā kā ēka ir sabiedriski nozīmīga, tad jābūt visām ekspertīzēm, jābūt civiltiesiskajām apdrošināšanām," skaidroja Rīgas Būvvaldes speciālists Viesturs Brūzis.

Pasūtītājs, kas ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), norāda: ēkas fasāde un vēsturiskais Eduarda Smiļģa kabinets neesot atbildis kultūrvēsturiskā mantojuma prasībām, tāpēc projekts bija jāpilnveido. "Pie šāda projekta ir jābūt ekspertīzei, ir radušies zināmi iebildumi pret fasādes detaļām, tātad tas atkal ir jāpārskata. Pēc likuma, tikko veic kādu pārskatīšanu un pārprojektēšanu, ir vajadzīga atkal papildus ekspertīze," skaidroja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Arhitekte, JRT rekonstrukcijas projekta autore Zaiga Gaile, atzīst, ka uzlabojumiem bija nepieciešams mēnesis, bet tagad tas paveikts un projekts saskaņots. Patlaban vēl notiek aktīvs darbs pie tā noformēšanas, tiek parakstīti un locīti rasējumi, kas veido dokumentu kaudzes. "16 sējumi četros eksemplāros, katrs sējums ir piecus centimetrus biezs. Kopā kaudze izveidojas 5,4 metri," piebilda Gaile.

JRT ēkas rekonstrukciju sākotnēji bija paredzēts sākt jau 2014. gada rudenī un pabeigt divu gadu laikā līdz šim gadam. Taču tagad termiņš pārcelts vismaz par diviem gadiem.

"Būvniecība ir plānota 20 mēnešus. Tas arī ir diezgan utopiski, bet tagad 2018. gads visiem ir pieturas punkts. Arī kultūras ministre ļoti cer, ka līdz 2018. gada beigām teātri var atklāt," teica Gaile.

Rekonstrukcija nesāksies ātrāk kā šoruden, un teātra kolektīvs ar to ir samierinājies.

"VNĪ mums ir apsolījuši, ka viss iet pēc grafika un ka šajā vasarā mēs pārceļamies uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā. Līdz ar to pēc pārcelšanās mēs varam nodot šo ēku Lāčplēša ielā rekonstrukcijas uzsākšanai," skaidroja JRT pārstāve Daiga Bināne.

Pēc rekonstrukcijas teātris iegūs trīs modernas, akustiski kvalitatīvas zāles, telpas aktieriem, personālam, mājīgu pagalmu, kafejnīcu, pamanāmu ēkas fasādi ar neiztrūkstošo Eduarda Smiļģa attēlu. 1902. gadā celtā ēka pēdējo reizi pienācīgi remontēta teju pirms 60 gadiem. Tagad tās rekonstrukcijas izmaksas plānotas vismaz 18 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!